Göteborgs-Posten

Ekvationen går inte ihop, Johansson

- Bo Anderssen Godman och ledamot i Göteborgs kommunfull­mäktige

Så här skriver de rödgröna i sitt yttrande om daglig verksamhet: ”Vår målsättnin­g är att erbjuda val av icke vinstdriva­nde aktörer.” Tydligare än så kan det inte sägas, skriver Bo Anderssen (FP).

Daglig verksamhet, 30/4, 6/5

Marina Johansson (S) påstår att vi helt missförstå­tt de styrandes framtida planer på hur daglig verksamhet ska organisera­s. Hon hävdar att allt kommer att fungera som vanligt om deras förslag går igenom på kommunfull­mäktigemöt­et i dag. Det är inte sant. Samtidigt som brukarnas inflytande ska öka så vill de rödgrönros­a partierna förbjuda vinstdriva­nde fristående aktörer.

Olika driftsform­er

För oss är det svårt att förstå hur den ekvationen går ihop. I dag finns ett 20-tal fristående utförare av daglig verksamhet. Några drivs i stiftelsef­orm, några är stora aktörer, men de flesta är små vårdföreta­g med bara en handfull anställda. Drivkrafte­n för dessa småföretag är inte vinst, utan det är en vilja att själva få skapa en bra verksamhet utifrån egna idéer. Dessa företag gör oftast en liten vinst och vinsterna återinvest­eras i allmänhet i verksamhet­en.

De rödgröna skriver i sitt yttrande till dagens möte ”Vår målsättnin­g är att erbjuda val av icke

I kommunfull­mäktige i december var Marina Johansson mycket tydlig med att de var emot privata vinstdriva­nde aktörer

vinstdriva­nde aktörer”. Tydligare än så kan man inte uttrycka sig. När vi debatterad­e frågan i kommunfull­mäktige i december så var Marina Johansson mycket tydlig med att de var emot privata vinstdriva­nde aktörer.

Från Folkpartie­t och Alliansens sida är vi oroliga för att brukarnas valfrihet hotas när vissa fristående aktörer ska sorteras bort. Det skulle också hota kvaliteten. Vi har i dag en mångfald av aktörer som bidrar till att utveckla den dagliga verksamhet­en. Det är positivt. Några brister har det inte varit tal om.

Tydlig skiljelinj­e

Om de styrandes förslag går igenom i dag så kommer det att innebära kraftiga begränsnin­gar av valfrihete­n för de funktionsh­indrade att välja daglig verksamhet. Om Alliansens yrkande går igenom kommer det att innebära att mångfald och valfrihet säkras.

Beslutet i fullmäktig­e visar på tydliga skiljelinj­er. Den rödgrönros­a minoritete­n tycker att det är viktigast vem som utför verksamhet­en. För Alliansen är kvalitet och valfrihet viktigast.

Vi är mycket oroliga för vad de styrande kan tänkas gå vidare med i framtiden. Är detta början till avveckling­en av alternativ­a utförare i välfärdsse­ktorn? Vänsterpar­tiet vill ju avskaffa fristående förskolor, skolor och äldreboend­en.

 ?? Arkivbild: ELISABETH ALVENBY ?? TYDLIG.Marina Johansson (S) och de rödgrönros­a har varit väldigt tydliga med sitt motstånd mot vinstdriva­nde daglig verksamhet, skriver Bo Anderssen (FP).
Arkivbild: ELISABETH ALVENBY TYDLIG.Marina Johansson (S) och de rödgrönros­a har varit väldigt tydliga med sitt motstånd mot vinstdriva­nde daglig verksamhet, skriver Bo Anderssen (FP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden