Göteborgs-Posten

”I dag har jag inte

-

TIDNINGAR Fler tidningar och fler försäljare. Det har blivit tuffare att sälja gatutidnin­gar i Göteborg. – Det har gått fem dagar utan att jag har sålt en tidning, säger 20-åriga Ana Maria Buzatu.

Vid Järntorget går 20-åriga Ana Maria Buzatu omkring och säljer tidningen Gata, men det går trögt. Tidigare har hon även sålt både Romfolk och Sofia Z.

– Det finns dagar då jag har de andra tidningarn­a och då kan jag sälja tre, fyra stycken, säger hon.

Ana Maria berättar att hon har en tvåårig dotter hemma i Rumänien. Hon har varit i Göteborg i tre veckor, dessförinn­an var hon i Norge där hon försörjde sig genom att tigga.

– Men det känns lite bättre att sälja en tidning, säger hon.

På frågan om hon är medveten om att hon säljer en tidning som är dåligt översatt och till stora delar i princip är oläslig blir svaret ”nej”.

– Det känns väldigt jobbigt att höra. Jag springer överallt hela dagen för att sälja tidningen, men i dag har jag inte ens fått ihop till mat, säger hon.

Ana Maria berättar att hon är i Sverige ensam, utan familj eller nära vänner. Om nätterna sover hon utomhus, tillsamman­s med några andra EU-migranter. PÅ JÄRNTORGET TRÄFFAR GP en annan kvinna som säljer både Gata och Romfolk. Hon får frågan om

”Många tigger och säljer tidningar samtidigt och visar inte respekt. De går omkring som kontrollan­ter.”

RRAHMAN GASHI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden