Göteborgs-Posten

Ens fått ihop till mat”

- HAMPUS DORIAN

hon tagit del av några regler eller liknande i samband med att hon började sälja gatutidnin­gar.

– Nej, bara att man inte får sälja tidningar och tigga, säger hon.

En spårvagnsr­esa därifrån står Rrahman Gashi på sin vanliga plats, utanför bokhandeln inne på centralsta­tionen, och säljer Faktum. Sedan årsskiftet har hans arbetssitu­ation förändrats drastiskt. Tre nya gatutidnin­gar och betydligt fler försäljare har gjort jobbet svårare.

– Folk börjar tröttna. Många kunder har sagt till mig att de vill fortsätta köpa Faktum, men att många av de nya försäljarn­a har förstör vårt jobb. Många tigger och säljer tidningar samtidigt och visar inte respekt. De går omkring som kontrollan­ter och går fram till varje person, i affärer, på restaurang­er och tåg. Man kan inte göra så, säger Rrahman Gashi. RRAHMAN HAR SÅLT Faktum i tio år, fram tills i januari i det närmaste utan konkurrens. Sedan dess har

LARS CHRISTENSE­N tre norska gatutidnin­gar dykt upp på Göteborgs gator i svenska varianter. Samtliga tre säljs i dag i huvudsak av EU-migranter. För Rrahman Gashi har konkurrens­en från andra tidningsfö­rsäljare blivit påtaglig.

– Om någon stannar till för att köpa en tidning av mig så kommer det ofta fram flera stycken och ber om deras pengar i stället för att de ska köpa tidningen av mig. Jag tycker det är väldigt jobbigt, säger han.

GP stöter under dagen på flera försäljare av framför allt Romfolk och Gata som tigger och säljer tidningar samtidigt. Ett tillvägagå­ngssätt som ingen av tidningarn­a enligt dem själva tillåter.

– Man säljer tidningar för att utföra ett jobb, men man måste göra det på ett sätt så det inte stör andra. Det bästa vore om man kan hitta platser för dem att sälja på, tycker Gashi.

”Jag tror att det kommer att falla på eget grepp för det blir för mycket till slut”

POLISEN KONSTATERA­R ATT det skett en markant ökning av tidningsfö­rsäljare, framförall­t kring Centralsta­tion. Men citypolise­n Lars Christense­n säger att det inte har inneburit att de fått mer att göra.

– Inte för vår del, nej. Det skulle det göra om vi hade en uppsjö av anmälninga­r kring hot och liknande, men där är vi inte, säger han.

Han tror dock att ”marknaden mättas” så småningom.

– Jag tror att det kommer falla på eget grepp för det blir för mycket till slut, det är alldeles för många som säljer tidningar. Men initialt kommer det säkert att bli ännu fler, säger Christense­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden