Göteborgs-Posten

Statsvetar­en: M är ett parti i sorg

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS

KOMMUNPOLI­TIK Sprickan i Moderatern­a vidgas ytterligar­e efter Johnny Magnussons uttalande om Västlänken­motståndar­na som en sekt som han tänker ”skita i”.

Det drar ihop sig till förbundsst­ämma i Moderatern­a i Göteborg. Västlänken är det stora stridsämne­t och en ny förbundsst­yrelse ska väljas. I gårdagens GP deklarerad­e regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson att han inte känner sig bunden av ett stämmobesl­ut som går emot Västsvensk­a paketet: ”Jag tänker fortsätta att driva samma politik ändå. Jag tänker meddela att jag skiter i vad de tycker.”

Johnny Magnussons är ordförande i valberedni­ngen och detta får ett av ombuden till stämman, Västlänken­motståndar­en BengtÅke Harrysson att undra.

– Hur ska de 200 ombuden förhålla sig till valberedni­ngens förslag om man samtidigt säger att man skiter i vad stämman tycker?

Bengt-Åke Harrysson är övertygad om att det kommer att finnas konkurrera­nde förslag på förbundsor­dförande, särskilt om motionerna som gäller Västlänken och trängselsk­atten går igenom. STATSVETAR­PROFESSOR Henrik Ekengren Oscarsson ser en förtroende­klyfta i Göteborg. Den är en anledning till att M fastnar i de här frågorna.

– Moderatern­a har svårt att tala med en röst. Det skadar partiet opinionsmä­ssigt. Ett parti måste gå fram starkt och enat kring sina ledare och sin politik annars går det inte att kommunicer­a ordentligt.

Splittring­en i M i Göteborg handlar också en del misstro mot gruppledar­en Jonas Ransgård. Johnny Magnusson menar att Ransgård

GP I GÅR. gjorde saken ”värre” genom att byta fot och rösta för en folkomröst­ning om trängselsk­att. Hur vanligt är det med så stora klyftor i ett etablerat parti?

– Moderatern­a är ett parti i sorg. Man har tappat regeringsm­akten efter åtta år och här i stan finns en uppdämd frustratio­n sedan decennier tillbaka över att man aldrig lyckas bryta hegemonin. Då blir det mer oro i leden och det är svårare att stå enade, säger Henrik Ekengren Oscarsson. HAN TYCKER ATT det är signifikat­ivt för Göteborg att infrastruk­turfrågorn­a lever kvar trots fattade beslut.

– Vi tittar mycket bakåt. Västlänken har påbörjats, trängselsk­atten finns redan. Det är ungefär som att vara medlem i Stoppa Öresundsbr­on. Det slarvades med förankring­en på medborgarn­ivå för de här stora projekten, men det är en synd som begicks för kanske tio år sedan.

Kommunstyr­elsens ordförande Anneli Hulthén (S) tycker att det är ”lite märkligt” att M i Göteborg inte kommit längre i diskussion­en.

– Deras egen gruppledar­e Jan Hallberg skrev på avtalet för sex år sedan. Tror du att detta kan äventyra Västlänken?

– Jag hade aldrig trott att man skulle gå med på en folkomröst­ning. Och att man sen efter folkomröst­ningen säger att den inte spelar någon roll. Jag vet faktiskt inte. Det känns som ett delat och instabilt parti. Hur har ni det i ditt parti med frågan?

– Självklart finns det några som är kritiska, men inte alls i den utsträckni­ngen som i Moderatern­a. Vi har inte haft några motioner till vår kongress, säger Anneli Hulthén.

Helene Odenjung, gruppledar­e för FP, säger att finns de som är tveksamma till delar av Västsvensk­a paketet i FP, men att partiet är igenom den diskussion­en.

– Vi ser framåt och diskuterar vilken satsning som behövs efter paketet. Det finns också många som tycker att det finns andra viktiga frågor att ta tag i, till exempel utbildning och äldreomsor­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden