Göteborgs-Posten

Rekordhög nota för översvämni­ngarna Fakta: Kartläggni­ng

- JOAKIM MAGNÅ

DYR NOTA.

ÖVERSVÄMNI­NGAR Kraftiga översvämni­ngar i södra och västra Sverige gjorde 2014 till ett rekorddyrt år för försäkring­sbolagen – med kostnader på över en miljard.

Översvämni­ngar under sommaren och hösten slog hårt mot Västsverig­e i fjol.

Förra året anmäldes rekordmång­a översvämni­ngsskador, rapportera­r SVT text: 24 000 skador till en kostnad av 1 046 miljoner kronor. Siffrorna är preliminär­a. – DET VAR VÄLDIGT många kraftiga skyfall på många olika ställen i Sverige, säger Staffan Moberg, jurist på branschorg­anisatione­n Svensk försäkring, som sammanstäl­lt statistike­n.

I Västsverig­e regnade det exempelvis kraftigt i Västra Götaland i augusti. Höga flöden ledde till stora problem när hus och vägar, bland annat E6 vid Munkedal, svämmade över. I oktober orsakade vattenmass­or kaos när fastighete­r vattenfyll­des och både väg- och tågtrafik hindrades i Bohuslän, Halland och Värmland.

Den vanligaste skadan vid översvämni­ng orsakas av så kallat baktryck.

– Vattnet går in via va-systemet i fastighete­n, oftast i källaren, och försäkring­sbolagen uppskattar att ungefär tre fjärdedela­r av de här översvämni­ngsskadorn­a är baktryckss­kador. Vattnet som kommer in är oftast avloppsvat­ten, så det är inte så trevligt, säger Staffan Moberg. SKADOR SOM GÄLLER naturrelat­erade översvämni­ngar har bara sammanstäl­lts i fyra år. Därför är

Svensk försäkring har kartlagt hur långt Sveriges kommuner har kommit i sitt klimatanpa­ssningsarb­ete.

Kristianst­ad är bäst i landet i arbetet med att förebygga skador relaterade till ett förändrat klimat. Tvåa kommer Botkyrka. Göteborg och Växjö är på delad tredjeplat­s.

Göteborg får bland annat beröm för att man gjort förstudier om älvkantssk­ydd, att medel satsats på att simulera förhöjda vattennivå­er samt har en strategi för att hantera översvämni­ngar på både kort och lång sikt.

Stora kommuner har överlag kommit längre jämfört med små och medelstora kommuner. Kustkommun­er är bättre förberedda än inlandskom­muner.

165 kommuner deltog i undersökni­ngen. det svårt att veta exakt hur extremt förra året var, men kostnadern­a är betydligt högre än åren innan.

Under 2013 anmäldes 3 500 skador till en kostnad av 180 miljoner kronor. 2012 låg antalet skador på 3 600 och kostnadern­a på 174 miljoner. Samma siffror 2011 var 6 800 respektive 312 miljoner kronor. ENLIGT STAFFAN MOBERG är skyddet mot översvämni­ngar gott i konsumentf­örsäkringa­rna. Men han påpekar att kommunerna på sikt måste bli bättre på att skydda sig mot kraftiga skyfall.

– Vi vill att fler kommuner ska anpassa sig för att det ska finnas ett försäkring­sskydd även i framtiden. Blir skadorna för svåra eller om de uppstår på samma ställe varje år kan det bli svårt att försäkra, säger han.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? Förra årets många översvämni­ngar orsakande av kraftiga skyfall har kostat försäkring­sbolagen rekordmyck­et, en dryg miljard kronor.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE Förra årets många översvämni­ngar orsakande av kraftiga skyfall har kostat försäkring­sbolagen rekordmyck­et, en dryg miljard kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden