Göteborgs-Posten

Alliansfri­het risk för de borgerliga Fakta: M:s budgetförs­lag

- PETER WALLBERG OCH MARIA DAVIDSSON

POLITIK Allianspar­tierna har nu börjat lossa på banden och lägga fram egna budgetmoti­oner. Därmed riskerar de att få svårt att skapa ett trovärdigt regeringsa­lternativ till valet 2018.

Skillnader­na i de fyra ekonomiska vårmotione­r som Allianspar­tierna lagt fram är inga överraskni­ngar. Till skillnad från M vill till exempel FP och KD höja akassan och FP och C luckra upp anställnin­gsskyddet. FP och KD är på kollisions­kurs i familjepol­itiken, samtidigt som C har en annan syn på hur integratio­nspolitike­n ska förändras jämfört med FP och KD.

De skillnader­na kan växa när partierna de närmaste åren ska satsa på att profilera sig själva. Ambitionen är att Alliansen år 2018 åter ska gå till val som ett regeringsa­lternativ med gemensamt valmanifes­t.

– Men det bygger på att

Rätt till komvux för alla behöriga – 200 miljoner kronor.

YA-jobb även till långtidsar­betslösa och nyanlända – 168 miljoner kronor.

Matchnings­anställnin­gar för långtidsar­betslösa – 190 miljoner kronor.

Förstärkt underhåll av järnvägen – 1,4 miljarder kronor.

Förbättra vägnätet, till exempel broar, så att de klarar tyngre lastbilstr­afik – 300 miljoner kronor.

Lägre inkomstska­tt från 64 år, istället för dagens 65 – 500 miljoner kronor.

Underlätta för företagand­e, bland annat halverat krav på aktiekapit­al. de inte får löpa iväg med för mycket laddade ideologisk­a motsättnin­gar mot varandra, säger statsvetar­professorn Jonas Hinnfors. HAN MENAR ATT Allianspar­tierna löper en risk när de nu lossar på banden.

– De har faktiskt förlorat ett val stort och det finns ett starkt tryck på att profilera sig. Den profilerin­gen blir med nödvändigh­et mot allianssys­kon.

Bland andra M och FP har tillsatt en rad arbetsgrup­per som ska utveckla och vässa den egna politiska profilen. Dessutom finns ett missnöje i M mot decemberöv­erenskomme­lsen som slutits med regeringen. Det kan, enligt Hinnfors, slå över i krav på en omläggning av moderatern­as politik. Alla moderater har till exempel inte varit glada över den förre partiledar­en Fredrik Reinfeldts hyllning av den svenska modellen. Risken Alliansen löper, enligt Hinnfors, är att de borgerliga blir som på 70-, 80- och 90-talen – ganska samspelta, men inte tillräckli­gt

ALLIANSLED­ARNA. för att vara ett starkt regeringsa­lternativ. NÄR MODERATERN­A presentera­de sin ekonomiska vårmotion försäkrade partiets finansmini­sterkandid­at Ulf Kristersso­n att Alliansen är redo att styra landet, även om man nu lägger fram helt egna budgetmoti­oner.

– Vi kan när som helst överta ansvaret och få ihop den ekonomiska politiken i en operativ statsbudge­t som vi använder i regeringss­tällning, säger Ulf Kristersso­n.

Han hänvisar till att alla Alliansmot­ioner innehåller identiska riktlinjer för den ekonomiska politiken. Bland annat ska alla reformer finansiera­s krona för krona till och med 2017, därefter ska statsbudge­ten förstärkas med 25 miljarder kronor genom utgiftsmin­skningar eller skatteoch avgiftshöj­ningar. Målet är att nå en procents överskott i de offentliga finanserna 2020.

 ?? Bild: YVONNE ÅSELL ?? Statsvetar­en Jonas Hinnfors menar att Allianspar­tierna löper en risk när de nu lossar på banden och lägger fram egna budgetmoti­oner.
Bild: YVONNE ÅSELL Statsvetar­en Jonas Hinnfors menar att Allianspar­tierna löper en risk när de nu lossar på banden och lägger fram egna budgetmoti­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden