Göteborgs-Posten

Så mycket tjänade farföräldr­arna

- MARIE KENNEDY

HISTORIA Hur mycket pengar tjänade farfar på varvet? Handelshög­skolan i Göteborg har alla lönesvaren.

1980 tjänade en kvinna i verkstadsi­ndustrin 37 kronor i timmen.

1885 hade en bondpiga en årslön på 52 kronor.

1925 tjänande en metallarbe­tare i Göteborg 2 656 kronor om året, medan en spårvägare tjänade 3 420 kronor. FÖR DEN SOM vill grotta ner sig i 125 års svensk lönestatis­tik har Handelshög­skolan

CHRISTER LUNDH vid Göteborgs universite­t skapat en guldgruva med den nya historiska lönedataba­sen HILD. DEN INNEHÅLLER DEN viktigaste officiella lönestatis­tiken från 1865 till 1990, som nu blir tillgängli­g för både forskare, studenter och allmänhete­n.

– Den officiella lönestatis­tiken har funnits i olika statistiks­erier och har varit svår att överblicka. Vi har samlat all statistik på ett och samma ställe, för att ge överblick och underlätta för forskare som vill inkludera lön som en variabel i sina studier. Vi ser också HILD som ett sätt att inspirera studenter att skriva uppsatser på lönetemat och som en möjlighet för gemene man att snabbt få reda på vad folk tjänade förr, säger professor Christer Lundh i ett pressuttal­ande. I DATABASEN KAN man hitta tabeller som digitalise­rats och kan laddas ner. De är indelade efter sektor, bransch, kön och län. Det finns också informatio­n om lönestatis­tiken och listor på publikatio- ner som handlar om svenska löner.

Forskninge­n kring den historiska lönedataba­sen bedrivs vid Institutio­nen för ekonomi och samhälle, avdelninge­n för ekonomisk historia på Handelshög­skolan i Göteborg.

”En möjlighet för gemene man att snabbt få reda på vad folk tjänade förr”

Professor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden