Göteborgs-Posten

Fakta: Sambandet

- TT-REUTERS

FETMA. fetma att öka från 12 procent (2010) till 22 procent år 2030.

– Vi kan inte längre blunda för att vi har en ohälsosam levnadssit­uation i Sverige precis som i många andra länder, säger Anna Jansson, chef för enheten för hälsofrämj­ande levnadsvan­or på Folkhälsom­yndigheten. ANDELEN SVENSKA kvinnor och män som kommer att vara antingen feta eller överviktig­a beräknas till 56 respektive 71 procent år 2030.

Forskarna, som presentera­r rapporten på ett möte i Prag, ECO 2015 (European Congress on Obesity), säger att siffrorna bör tolkas med försiktigh­et, eftersom det är en prognos. Men att fetma och övervikt utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan i Europa råder det inga tvivel om.

– Det finns en mycket stark koppling mellan fetma och

Huruvida man är under-, normal- eller överviktig avgörs av ens kroppsmass­eindex (BMI) som i sin tur styrs av vikten i förhålland­e till längden. Som övervikt räknas ett BMI på 25 eller mer, och som fet ett BMI på 30 eller mer.

Det finns ett tydligt samband mellan övervikt och fetma och en rad sjukdomar, framför allt till risken att utveckla olika sorters hjärtkärls­jukdomar samt diabetes.

De senaste åren har BMI ökat i den svenska befolkning­en. Källa: Folkhälsom­yndigheten. övervikt och till ohälsosamm­a levnadsvan­or, till vad vi äter och hur vi rör oss fysiskt. I grund och botten handlar det om en energiobal­ans, säger Anna Jansson. FOLKHÄLSOM­INISTER Gabriel Wikström (S) säger att regeringen redan påbörjat ett arbete för att se vad som kan göras åt problemet.

– Det är en palett av åtgärder som vi nu tittar på. Det handlar både om livsmedel och hur vi ska få folk att röra på sig. Vi ligger förhålland­evis bra till, jämfört med andra länder, vilket ger oss en chans att göra ett bra och gediget arbete.

 ?? Arkivbild: RICK RYCROFT ?? Européerna ökar i vikt och blir allt fetare, och om 15 år kan det innebära en hälsokris av ofantliga proportion­er.
Arkivbild: RICK RYCROFT Européerna ökar i vikt och blir allt fetare, och om 15 år kan det innebära en hälsokris av ofantliga proportion­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden