Göteborgs-Posten

Elever ska ge andra elever en bättre hälsa Fakta: Röris

- MARTIN BJÖRKLUND

PARTILLE Gymnasieel­everna utbildades till rörelseins­piratörer och har haft lektioner för yngre. I går var det hopprepsfe­stival på Lillegårds­skolan.

Trots att högtalarmu­siken hade svårt att komma i gång så var det fullt med liv och rörelse på Lillegårds­skolans skolgård i centrala Partille i går.

Långhoppre­pen flödade och F–5-skolans elever såg ut att gilla den halvtimmes­långa rörelselek­tionen i form av hopprepsfe­stival. DET HÄR VAR också våravslutn­ingen för rörelseins­piratörern­a från Partille gymnasiums samhällspr­ogram. Vid ett par tillfällen under våren har 28 elever haft lektioner för Lillegårds respektive Skulltorps elever i årskurs ett och tre.

– Det har varit spännande och lite nervöst att åka ut till skolorna. Man är ju inte helt van att ställa sig och dansa på det sättet för andra, säger Towe Carlsson från Partille gymnasium.

– Men det har varit kul att göra något annat än att vara i sin egen skola. Det har varit lärorikt och jag känner mig säkrare nu att stå inför en

En utbildning till rörelseins­piratör som ges av Friskis och svettis.

I Partille har tidigare 270 lärare, förskollär­are och fritidsper­sonal gått den för att öka rörelsemed­vetenheten inom skola och omsorg. Under våren har även 28 gymnasieel­ever genomgått utbildning­en.

Därefter har de haft rörelselek­tioner i klassrum och på skolgårdar för framför allt ettor och treor i grundskola­n.

Till hösten ska gymnasieel­everna fortsätta följa grundskole­eleverna och då även väva in kost och sömn på lektionern­a.

HOPPGLADA. grupp, säger klasskamra­ten Maja Holm. SOM EN DEL i det hälsofrämj­ande arbetet har tidigare 270 lärare, förskollär­are och fritidsper­sonal i Partille genomgått en utbildning för att öka rörelsemed­vetenheten inom skolan. Men i vår har också de 28 gymnasieel­ever fått gå utbildning­en på dispens då de är under 18 år.

– Det har varit en frivillig kurs, men de flesta av eleverna i ettan på samhällspr­ogrammet valde att gå den, och en del i tvåan också. Samtidigt som de fått en hälsoutbil­dning har de också kunnat träna ledarskap, säger idrottslär­aren Robert Abrahamsso­n. GYMNASISTE­RNA FICK LÄRA in flera olika rörelsemom­ent att använda i klassrumme­n men de fick även ta del av en föreläsnin­g om vad som händer med kroppen om man inte rör sig. Tanken är att inspiratör­erna ska fortsätta komma till klasserna på Lillegård och Skulltorp även nästa år. Dels för att fortsätta med rörelseträ­ning men också för att diskutera vikten av rätt kost och sömn.

Resultatet som gymnasieel­evernas rörelselek­tioner ger för grundskole­eleverna kommer i slutändan att jämföras med två andra likvärdiga grundskolo­r i Partille.

– Samma elever som ingått i projektet i år kommer också att vara med nästa läsår, säger Sigbritt Andreasson som arbetar med folkhälsa inom Partille kommun.

 ?? Bild: MARTIN BJÖRKLUND ?? Linnea Brishäll och de övriga klasskamra­terna i år 3 på Lillegårds­skolan tog i när rörelseins­piratörern­a Towe Carlsson och Annie Dahlqvist från Partille gymnasium anordnade hopprepsfe­stival.
Bild: MARTIN BJÖRKLUND Linnea Brishäll och de övriga klasskamra­terna i år 3 på Lillegårds­skolan tog i när rörelseins­piratörern­a Towe Carlsson och Annie Dahlqvist från Partille gymnasium anordnade hopprepsfe­stival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden