Göteborgs-Posten

Snart är det hennes siffror som gäller

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS

PÅ BESÖK.

FINANSPOLI­TIK Magdalena Andersson sätter upp mål för att nå dem och säger tvärnej till rörelsens krav på större investerin­gar. Och hon saknar Anders Borg.

Efter ett halvår med torrsim för regeringen närmar sig beslutet om vårbudget. Snart är det Magdalena Anderssons siffror och tabeller som gäller. Hur har det varit att vara finansmini­ster och inte regera på sin egen budget?

– Det ska inte överdrivas. Nu har jag lagt fram en budget som kommer att gå igenom riksdagen. Reformerna blir ett halvår försenade. Det är så det blev. Jag gläder mig mer åt allt som kan genomföras, än att det blev ett halvår senare. Nu har alla partier kommit med sina budgetförs­lag. Reaktioner?

– Det märks att Anders Borg har lämnat M. Jag blev faktiskt chockad när jag läste Moderatern­as förslag där det visar sig att två av deras tre miljarder är ren luftfinans­iering. Att låna mer pengar är inte en finansieri­ng. De frångår de principer de säger sig stå bakom. I praktiken har de övergett överskotts­målet. Hur ser du själv på överskotts­målet?

– Vi har, till skillnad från Moderatern­a, en konsistent ekonomisk politik. Så länge vi har ett överskotts­mål ska vi närma oss det. Men jag har också sagt att det kan ta tid och att det kommer ett läge där det är dags att se över detta mål. Vi ska inte ta bort det, utan i så fall handlar det om nivån. Det finns inom arbetarrör­elsen en önskan om att regeringen ska satsa mer: släpp på nu! var budskapet inför 1 maj.

– Jag som finansmini­ster kommer aldrig att göra det. Jag kommer att stå upp för ordning och reda i statsfinan­serna. Vi kommer steg

”Det märks att Anders Borg har lämnat M”

MAGDALENA ANDERSSON (S) för steg att beta av de stora underskott­en. Hur nära kommer ni att vara ert mål om lägsta arbetslösh­eten i Europa år 2020?

– Man sätter upp mål för att nå dem. I vår budget har vi tagit viktiga steg. Vilka är de viktigaste?

– Utbildning­skontrakte­t för ungdomar tycker jag är väldigt viktigt. Det handlar om unga som inte gått ut gymnasiet. Arbetslösh­eten i den gruppen är 40 procent. Man har provat det i vissa kommuner med väldigt god effekt. Sen satsningen vi gör på järnvägsun­derhåll ger både investerin­gar på sikt och jobb här och nu. Ser du några hot mot decemberöv­erenskomme­lsen?

– När de seriösa partierna kommer överens brukar man hålla sig till det. Jag ser inga tecken på att de borgerliga partiledni­ngarna vill något annat. Det finns två alternativ till decemberöv­erenskomme­lsen: samarbeta med SD och det verkar ingen vilja, eller ett blockövers­kridande samarbete. Vi är fortfarand­e öppna för samarbete. Man vet ju inte vad som händer när Alliansen splittrar sig. Har du sett något i de andra partiernas budgetförs­lag som du tycker är riktigt bra?

– M satsar också på järnvägsun­derhåll. Det är bra. Flera tar upp frågan om hur långtidsar­betslösa ska komma in på arbetsmark­naden. Det är bra att det finns ett engagemang i den frågan.

Finansmini­ster

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? På Handels i Göteborg berättar Magdalena Andersson om analyserna inför budgetarbe­tet och de reformer som regeringen planerar.
Bild: STEFAN BERG På Handels i Göteborg berättar Magdalena Andersson om analyserna inför budgetarbe­tet och de reformer som regeringen planerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden