Göteborgs-Posten

Van Gogh såldes för en halv miljard

- TT-AFP-REUTERS

KONST Marknaden för modern konst och samtidskon­st är glödhet, vilket intresset för vårens konstaukti­oner vittnar om. I New York har en van Goghmålnin­g sålts för över en halv miljard kronor och flera rekordpris­er väntas.

Vincent van Goghs målning Allén i Alyscamps från 1888 såldes för 66 miljoner dollar (motsvarand­e 550 miljoner kronor) vid vårauktion­en på Sotheby’s i New York – den högsta summa som en Van Gogh har inbringat sedan 1998. En målning av Claude Monet gick också under klubban för 54 miljoner dollar. HÄLFTEN AV DE 65 verken hade aldrig auktionera­ts ut tidigare, och det totala värdet av försäljnin­gen uppgick till 368 miljoner dollar – över tre miljarder kronor – vilket var betydligt högre än förväntat.

– Det vi sett i kväll visar att marknaden är sund, effektiv och otroligt levande, sade Simon Shaw från Sotheby’s.

Det andra stora auktionshu­set Christie’s bjuder på måndag ut två verk som kan gå för rekordbelo­pp. Pablo Picassos Kvinnorna från Alger har ett utrop på 140 miljoner dollar (cirka 1,2 miljarder kronor) medan bronsstaty­n Man Pointing av den schweizisk­e skulptören Alberto Giacometti­s värderas till 130 miljoner dollar.

– Dessa två verk kan sätta världsreko­rd, säger Christie’s vice vd Loic Gouzier till AFP.

CIRKA 550 MILJONER.

Ett porträtt den brittiskir­ländske konstnären Francis Bacon målade av sin vän, konstnären Lucian Freud, blev det dyraste konstverke­t som hittills sålts på auktion när det såldes för 142,4 miljoner dollar 2013. I STOCKHOLM HANDLAR det om avsevärt mindre belopp. Bukowskis bjuder ut en tavla föreställa­nde blå och vita blommor från sviten Flowers, signerad Andy Warhol. Utropet är 3,5–4 miljoner kronor.

– Det är ett unikt verk av Andy Warhol som är från den första gången han målade sina blommor. Det är från 1964, innan han får sitt stora genombrott, säger Paulina Solokow, pressansva­rig på Bukowskis.

– Det går inte att göra Warholfynd i Sverige. När vi bjuder ut ett sådant här Warholverk så finns det ett väldigt förmöget skikt av konstintre­sserade över hela världen som är kundkrets.

 ?? Bild: JUSTIN TALLIS ?? Vincent van Goghs målning Allén i Alyscamps från 1888 såldes för 66 miljoner dollar
Bild: JUSTIN TALLIS Vincent van Goghs målning Allén i Alyscamps från 1888 såldes för 66 miljoner dollar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden