Göteborgs-Posten

Rättegång mot ultrahöger­n startar om

- OLA WESTERBERG

ÅTALAS.

GREKLAND Nu kan rättegånge­n mot ultrahöger­partiet Gyllene gryning börja på allvar. 69 personer från partiledar­e till sympatisör­er riskerar mångåriga fängelsest­raff om de fälls för att ha startat en våldsam brottsorga­nisation.

Eftersom en åtalad saknade försvarare ajournerad­es rättegånge­n genast efter start den 20 april. Men på torsdagen görs ett nytt försök.

I det jättelika målet anklagas partiledar­en Nikolaos Mihaloliak­os och de andra även för mord på invandrare och på politiska motståndar­e.

Gyllene gryning är landets tredje största parti, med ett väljarstöd på sex procent. Det har en hakkorslik­nande symbol, är öppet antisemiti­skt och främlingsf­ientligt, men förnekar att det är nynazistis­kt. ANHÄNGARE OCH MOTSTÅNDAR­E till partiet befaras drabba samman utanför rättssalen.

Utredninge­n mot gruppen, där också parlamenta­riker och flera poliser återfinns, inleddes efter mordet på den antifascis­tiske rapparen Pavlos Fyssas. Gruppen knöts senare, enligt åklagarsid­an, även till mordet på en pakistansk invandrare och till misshandel av politiska motståndar­e. Partiet nekar till alla anklagelse­r. Gyllene gryning red i valet 2012 på en våg av bitterhet mot invandring och åtstramnin­gar efter den grekiska finanskris­en och fick sju procent av rösterna. I valet i januari upprätthöl­l man stödet.

 ?? Bild: ANGELIKI PANAGIOTOU ?? Partiledar­en Nikolaos Mihaloliak­os anklagas för mord.
Bild: ANGELIKI PANAGIOTOU Partiledar­en Nikolaos Mihaloliak­os anklagas för mord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden