Göteborgs-Posten

Skottarna sitter på trumf i det brittiska valet

- WIKTOR NUMMELIN

STORBRITAN­NIEN Skottland håller på att välta Storbritan­niens tvåpartivä­lde över ända. Nationalis­terna i norr sitter på trumf i vad som artar sig till att bli ett tvättäkta rysarval.

Bara drygt ett halvår efter Skottlands nej till självständ­ighet i fjolårets folkomröst­ning är optimismen på topp igen bland den nordliga landsändan­s separatist­er.

– Även om vi bara skulle få dem som röstade ja i folkomröst­ningen med oss så vore det fantastisk­t, säger David Blair, aktivist i Skotska nationalis­tpartiet (SNP), inför torsdagens brittiska parlaments­val.

Där är det tänkt att SNP ska ta betydligt fler mandat än de sex som vanns i valet 2010.

Och det med rejäl marginal. David Blair talar om minst 30–40 mandat.

Andra tror att partiet till och med kan ta storslam: varenda en av de 59 platser som Skottland har i det brittiska underhuset.

Mycket av förklaring­en tillskrivs den nya partiledar­en Nicola Sturgeon, som tog över från mångårige frontfigur­en Alex Salmond i höstas.

– Det var många som röstade nej (i folkomröst­ningen) bara på grund av Salmond. Men Nicola är mycket bättre. Hon vet vad hon pratar om, säger taxichauff­ören Colin entusiasti­skt VALRYSARE. över ända. på väg in till centrala Edinburgh.

Där syns 44-åriga Sturgeon leende på var och varannan tidningssi­da – till och med hos de tidningar som egentligen stöder de traditione­lla storpartie­rna. SNP BETECKNAR SIG som socialdemo­kratiskt och plockar främst väljare från Labour. Nationalis­men och kampen för självständ­ighet har dock vunnit över folk även från Konservati­va partiet och dem som söder om gränsen lockas av populistis­ka Ukip.

SNP:s framgångar i valkampanj­en gör hela valet oerhört ovisst. Konservati­va partiet och premiärmin­ister David Cameron ligger jämsides i opinionen med opposition­sledaren Ed Miliband och hans Labour. I många valkretsar är dock läget så jämnt att alla möjliga resultat fortfarand­e är tänkbara.

Få tror ändå att någon lyckas vinna egen majoritet. Dessutom väntas bådas favorit som eventuell koalitions­kamrat, de EU-vänliga Liberaldem­okraterna, gå tillbaka kraftigt.

Det bäddar för att i stället ge SNP makt att avgöra hela regeringss­triden. I så fall ligger sannolikt Miliband bäst till, trots att han starkt uttalat sig mot ett samarbete med SNP.

I Skottland är samtidigt SNPaktivis­terna försiktiga – visa av erfarenhet­en från folkomröst­ningen i september, då inte minst Edinburgh ”svek” och med stor marginal röstade för ett bibehållet Storbritan­nien.

 ?? Bild: SCOTT HEPPELL ?? Skottland är på god väg att välta Storbritan­niens tvåpartivä­lde
Bild: SCOTT HEPPELL Skottland är på god väg att välta Storbritan­niens tvåpartivä­lde

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden