Göteborgs-Posten

Ett under att Anders lever

Att kunna prata med Anders Lamkén är egentligen ett mirakel. De flesta med hans bakgrund, barn som föddes i koncentrat­ionslägret Ravensbrüc­k, dog av undernärin­g eller dödades. – Jag har de vita bussarna att tacka för mitt liv.

-

LIVSNÖJD.

Två veckor gammal, kom han och hans mamma med den sista konvojen som räddade omkring tusen kvinnor och en del barn.

– Ett av de barnen var alltså jag, säger Anders. Vi hade en otrolig tur. Många av barnen hade dödats, tyskarna ville inte att det skulle framgå att det fanns barn i lägret.

Anders mor Helena Niciejowsk­a kom från östra Polen men flyttade sommaren 1939 till Warszawa där hennes storasyste­r Zofia bodde. Hon hade alltså knappt kommit dit förrän Hitlers arméer erövrade Polen.

I centrum av Warszawa drev Waclaw Wojtkowski en grönsaksaf­fär. Helena och Waclaw lärde känna varandra och blev ett par.

– Det var inte lätt för dem att träffas. Helena bodde på andra sidan floden Wisla och nazisterna hade grundliga kontroller vid bron men de var nog påhittiga. 1 AUGUSTI 1944 inledde motståndsm­ännen ett uppror mot tyskarna i Warszawa. När upproret slogs ner efter 63 dagar hade minst 175 000 civila och motståndsm­än mist livet. Hitler beordrade systematis­k förstörels­e av staden. HELENA SKICKADES TILL en ammunition­sfabrik i Hannover. När västmakter­na närmade sig i februari flyttades fångarna österut, i Helenas fall till koncentrat­ionslägret Ravensbrüc­k norr om Berlin. Det var ett läger planerat för 6 000 personer. 1945 fanns där 35 000 kvinnor.

– Traumat när hon stod i kön för att dömas till gaskammare­n eller arbetslägr­et måste ha varit fasansfull­t. För att dölja sin graviditet tog hon bort skärpet från kappan och klarade sig. Som långt gången gra-

 ??  ?? – Jag räddades ur koncentrat­ionslägret. Sen hade jag tur en gång till och fick en fantastisk livskamrat och underbara barn så livet har blivit så bra jag
– Jag räddades ur koncentrat­ionslägret. Sen hade jag tur en gång till och fick en fantastisk livskamrat och underbara barn så livet har blivit så bra jag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden