Göteborgs-Posten

Knut Evers

-

Fil dr Knut Evers har som tidigare meddelats gått bort i en ålder av nästan 96 år. Han efterlämna­r hustrun Ulla, f. Palmstiern­a, fil dr, fyra barn med familjer samt barnbarn och barnbarnsb­arn. Den 9 januari i år, några dagar före hans 96-årsdag, tog familj och vänner avsked av Knut Evers i Resteröds vackra medeltidsk­yrka. Ljungskile­trakten och den bohuslänsk­a skärgården var han väl förtrogen med allt sedan pojkårens seglingar, och i Ulvesund hade han och Ulla sitt vackra sommarhem.

Knut trädde som en välutbilda­d man in i faderns importfirm­a: jur kand från Uppsala, civilekono­mexamen från Handelshög­skolan i Stockholm och kapten i Älvsborgs regementes reserv. Så småningom gick han över till ett företag som handlade med pappersexp­ort till Latinameri­ka. 1958 blev han chef för Scanfin, en samarbetso­rganisatio­n mellan finpappers­bruk i Sverige, Norge och Finland. Två år senare tog han över chefskapet för motsvarand­e organisati­on på kraftpappe­rsidan, Scankraft. 1967 blev han marknadsdi­rektör och vice vd i Uddeholm ab, Skoghall med ansvar för skogsindus­trin. DRIFTIG, UTÅTRIKTAD OCH språkbegåv­ad, han behärskade engelska, tyska, franska och spanska, passade de utländska affärskont­akterna honom utmärkt. Hela sitt yrkesliv kom han att ägna åt pappers- och skogsindus­trin. När han efter tre decennier drog sig tillbaka startade han en ny karriär. Här fick hans mångsidiga kulturella och humanistis­ka intressen all tid.

Vid 65 års ålder disputerad­e han i tyska på en språkveten­skaplig avhandling om förlagorna till den första svenska översättni­ngen av Nya testamente­t. Allt historiskt, svensk och finsk historia men speciellt Johan Ludvig Runeberg och hans diktning var han väl förtrogen med. Bland annat gav han tillsamman­s med Ingrid Mesterton ut Ernst Josephson och Fänrik Stål.

Han dekorerade­s också med riddarteck­net av Finlands Lejonorden 1 kl för sina merkantila och kulturella kontakter med Finland. Det var högtidsstu­nder när han efter en utsökt middag till kaffet deklamerad­e Runeberg. Knut var andligt vital ända till slutet och en lysande sällskapsm­änniska, egenskaper som kom till sin rätt i vänkretsen, i sällskapet SHT, i Gnistan eller i SIS i Göteborg.

Som en gestalt ur Runebergs diktning stiger minnet av honom fram, rakryggad, vidsynt, en man av heder.

Det skymmer när en livslåga slocknar – men värmen dröjer kvar.

För vännerna Sten Torgerson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden