Göteborgs-Posten

SKA SPRINGA ORIENTERIN­G: ESKIL KINNEBERG SPRINGER SISTA STRÄCKAN FÖR IFK PÅ TIOMILA

Här är norrmannen som ska avgöra för IFK Göteborg. – Vi har ett starkt lag så jag tror att vi har en bra chans på guldet.

-

PÅ SPRÅNG.

Det säger Eskil Kinneberg som tidigt på söndag morgon springer den viktiga sista sträckan när tiomila i orienterin­g avgörs i skogarna runt Skepptuna i Uppland.

– Jag gillar att känna pressen och vet att jag i ett sådant läge oftast blir lugn och kan springa bra. Dessutom ställs jag mot konkurrent­ernas bästa löpare, något som sporrar mig ytterligar­e, säger han. 22-ÅRINGEN – SOM FYLLER 23 på Norges nationalda­g den 17 maj – är en av landets mest lovande orienterar­e.

Under Norgescupe­n nyligen – som indirekt utgör uttagninge­n till landslaget – vann han samtliga tre distanser och lär därmed vara given till VM i Skottland i början av augusti.

– Mitt mål är att en dag bli världsmäst­are. Om det sker i år eller om tio år är inte det intressant­a. Det viktiga är att ha målet, drivkrafte­n. När jag väl står på startlinje­n för att springa så springer jag för att vinna, säger han. FÖR ATT BLI bättre i sin sport flyttade det norska stjärnskot­tet till Sverige och Göteborg för några år sedan.

– Jag har bättre förutsättn­ingar här. Bättre orienterin­gskartor, tuffare träningsmo­tstånd och bättre terräng. Som stad är Göteborg fantastisk med skogen så nära, säger Eskil Kinneberg som tävlar för IFK Göteborg och som främst tränar i markerna kring Delsjön. JÄMTE STUDIERNA TILL geograf tränar han i regel två gånger om dagen.

– Det brukar bli 12-13 pass i veckan, varav två-tre pass består av hårdtränin­g och intervalle­r för att få bra spurt. För övrigt handlar det mest om löpning, cirka 1,5 timme åt gången. Beskriv dina styrkor som orienterar­e?

– Det är nog fysiken, löpningen. Att jag orkar springa mycket och länge och att jag inte stressar upp

 ??  ?? Norrmannen Eskil Kinneberg är ankare i IFK Göteborgs lag i Tiomila i helgen.
Norrmannen Eskil Kinneberg är ankare i IFK Göteborgs lag i Tiomila i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden