Göteborgs-Posten

Tre Kronor föll trots drömstart

- TT

DEPPAR.

ISHOCKEY En drömstart gav en osannolik utdelning och 3–0-ledning efter en period. Ändå kunde inte Tre Kronor vinna gruppfinal­en i ishockeyVM. Kanada vände och vann med 6–4. – Det känns som att vi inte kunde hantera ledningen, sa förbundska­pten Pär Mårts till TV4.

På 28 sekunder i slutet av perioden kom två ytterligar­e mål. Victor Rask styrde in Oscar Klefboms backhand med skridskon – målet godkändes efter videograns­kning – och glödhete Filip Forsberg sköt sitt femte mål i VM fram till 3–0. SAMTIDIGT SOM DET glödde vidare om det offensiva spelet var defensiven klockren. Men allt föll samman i den andra perioden när Kanada skärpte till sig.

– Vi förstod att de skulle komma hårdare på oss. Vi skulle hantera hettan, men vi blev initiativl­ösa och fick allt över oss i stället, sa Mårts.

”Lönnlöven”, som inte vunnit VM-guld sedan 2007, parkerade i svensk zon och efter 14.23 av mittperiod­en var det kvitterat. Aaron Ekblad, Taylor Hall på straff och Sean Coutourier gjorde målen.

Men bara 56 sekunder efter kvittering­en lossade Oscar Möller kanonen och sköt 4–3. SUPERSTJÄR­NAN SIDNEY CROSBY, som lett Kanada till två raka OSsegrar, hade en länge en tuff kväll. Han var inne på tre av Sveriges fyra första mål. Men i den tredje perioden spelade han fram till backen Patrick Wiercicoch­s kanonskott fram till 4–4.

Vändningen fullbordad­es i numerärt överläge när Petter Granberg satt utvisad. Tyler Ennis skickade in 5–4 i nättaket bakom Anders Nilsson.

– Det är svårt att säga (vad som hände) så här tätt in på. Det är klart att de får en rejäl utskällnin­g efter första perioden. Vi kommer ut passiva, att vi skulle göra 3–0 hade vi inte räknat med. Men vi måste kunna få stopp på deras flow i andra, sa Filip Forsberg.till TV4.

– Jag är här för att vinna alla matcher. Men nu ska vi stänga den här matchen i kväll och så är det Tyskland i morgon (läs i dag).

?? Bild: JOEL MARKLUND ?? Filip Forsberg deppar efter förlusten mot Kanada i gruppfinal­en.
Bild: JOEL MARKLUND Filip Forsberg deppar efter förlusten mot Kanada i gruppfinal­en.