Göteborgs-Posten

Tre Kronor har en del kvar att lära

-

Först svensk drömhockey – och sen en kanadensis­k lektion i effektiva avslut. Tre Kronor har en del att lära.

Det står 3–0 på jumbotrone­n efter 20 spelade minuter. Tre Kronor spelar ut det Kanada som alla har som guldfavori­t – och de svenska fansen i O2 Arena vet knappt om det är sant eller inte. Det lyser gult som på ett oplockat kantarells­tälle i arenan – och i takt med framgångar­na i Tjecken kommer fler och fler att ta ett flyg till den sommarvarm­a huvudstade­n. Det har hänt något. Kalla det framtidstr­o. För det är precis det vi ser. Vi ser ju faktiskt framtidens Tre Kronor – där många spelare är med i laget redan till World Cup- turneringe­n i Toronto nästa år.

Vem saknar Henrik Sedin när Filip Forsberg finns? Fem mål i turneringe­n så här långt – bäst av alla.

Tja, Sverige spelar så pass bra, är så överlägset ... att jag faktiskt funderar på att lägga upp Barcelonas Champions League- semifinal mot Bayer München på skärmen. EN DEL EXPERTER ska förstås ta ner glädjen. Att Kanadas spelare är på en betald semester i Europa, att de inte tar turneringe­n på allvar.

Visst, så kan det förstås vara – men jag tvivlar på att en lirare som Sidney Crosby resonerar så. Han har aldrig vunnit ett VM-guld – och det ska han bara fixa innan karriären är över.

I andra perioden ser det också ut som om lagen skiftat tröjor – och Kanada petar in tre mål efter en massa strul i det svenska försvaret.

John Klingberg orsakar exempelvis en straff – och det är lika givmilt i Tre Kronor som hos Team Canada i den första perioden.

Sverige fortsätter att köra enligt devisen vart vi vill, så fort vi kan. Kanada hinner knappt kvittera innan Oscar Möller laddar klubban med Alfred Nobels uppfinning – och spränger in 4–3.

Men Kanada är inte guldfavori­t i turneringe­n utan skäl. Jag hoppas att Frölundas spelare sitter och tittar på matcherna – för Joel Lundqvist får i alla fall på nära håll uppleva en riktig grym lektion i hur du gör mål på chanserna.

Nu tappar Sverige gruppseger­n – och hamnar troligen i kvartsfina­l i Ostrava mot trean i den andra gruppen. Det är just nu Slovakien ...

Kanada NORGE SKRÄLLSLÅR FÖRRESTEN just det laget – och har gjort sex mål i VM så här långt. Mathis Olimb har passat till fyra av dessa – och plötsligt inser jag hur mycket norrmannen kommer att saknas i Scandinavi­um i vinter. TILL SIST: FÖRBUNDSKA­PTEN Pär Mårts ser i alla fall ljuset efter förlusten: ” Vi har visat att vi kan.”

Jotack. Det har Kanada också. Och nästa gång lagen möts kan det vara i final. Visa att lektionen gav nåt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden