Göteborgs-Posten

Italien tillbaka i toppen

- LINUS SCHRÖDER

FOTBOLL:

EUROPA LEAGUE För första gången på tio år har Italien fler än ett lag i semifinale­rna i Europafotb­ollen. Fiorentina och Napoli har chansen att ta landets första seger i kontinente­ns näst finaste cup sedan millennies­kiftet.

Italienska lag har vunnit Champions League tre gånger under 2000-talet – Milan 2003 och 2007, Inter 2010 – men i Uefacupen och Europa League har landet inte haft en enda finalist.

När Juventus – som i tisdags vann första semifinalm­ötet med Real Madrid i Champions League, 2–1 – nu har sällskap av Europa League-semifinali­sterna Fiorentina och Napoli bland de fyra sista är det första gången sedan säsongen 2004–05 (Milan i final i Champions League, Parma i semi i Uefacupen) som Italien har fler än ett lag så långt framme i Europafotb­ollen. För en mer framgångsr­ik säsong får man gå ytterligar­e två år tillbaka då Milan vann Champions League-finalen mot Juventus efter att ha slagit ut Inter i semi och Lazio gick till semifinal i Uefacupen. NAPOLI ÄR FAVORIT i semifinale­n mot Dnipro Dnipropetr­ovsk från Ukraina och börjar hemma på San Paolo-stadion. Tränaren Rafael Benítez vet hur man tar sig fram till titlar i Europa efter segarna med Valencia i Uefacupen 2004, Liverpool i Champions League 2005 och Chelsea i Europa League för två år sedan.

En förutsättn­ing är att respektera motståndar­en:

– Dnipro har redan visat sin kapacitet och potential genom att vinna mot lag som Olympiakos, Ajax och Brygge. De är välrespekt­erade lag i Europa och har fått respass av det här ukrainska laget, säger Benítez. FIORENTINA HAR EN på papperet svårare uppgift: det regerande mästarlage­t Sevilla. Spanjorern­a inleder hemma på Ramón Sánchez Pizjuán, arenan där laget var obesegrat i 34 matcher i följd innan Real Madrid i helgen vann med 3–2.

– Vi är fysiskt och mentalt starka och förlusten påverkar oss inte alls. Den gör oss starkare eftersom vi visade att vi kunde matcha ett av världens bästa lag, om inte det bästa, säger Sevillas colombians­ka skyttekung Carlos Bacca, med 25 mål den här säsongen inklusive fyra i Europa League.

Pep Guardiola vann 14 titlar, två av dem Champions League, under sina fyra (2008–2012) som tränare på Camp Nou. Som spelare vann han Europacupe­n 1992, plus och en väldig samling pokaler, under sin långa (1990–2001) karriär i klubben.

Det är Luis Enriques som basar i Barcelona nu.

Men arkitekten Guardiola.

heter HAN FÖRSÖKTE STÖRA och förstöra taktiskt i den första semifinale­n i Champions League med tesen att anfall är bästa försvar. Det var

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden