Göteborgs-Posten

Allt eller inget på det spektakulä­ra hålet Fakta: Island Green

-

SVÅRT PRICKA RÄTT.

GOLF:

THE PLAYERS CHAMPIONSH­IP The Players Championsh­ip har allt en vanlig PGA-tävling inte kan erbjuda. Här finns det bästa startfälte­t, mest pengar och en bana i världsklas­s. Ändå får TPC Sawgrass som helhet ofta stå i skymundan av ett enda hål.

Eller rättare sagt en ö. Island Green som den kallas är ett av golfvärlde­ns mest berömda hål. Inte för att det är särskilt svårt - scorekorte­t visar bara 125 meter - utan för att greenen är omgärdad av alligatorv­änliga vatten. RUNT DET 17:E hålet samlas årligen högljudda fans som är lika sugna på att se spelare göra bort sig som att se dem rulla i birdies. Och de får nästan alltid valuta för pengarna. Det finns otaliga exempel på spelare som både tappat och säkrat den prestigefu­lla titeln på just ögreenen.

För merparten av spelarna handlar det bara om en rutin-wedge eller en nia för att skaffa sig ett bra birdieläge, men kastvindar­na och den mentala pressen försvårar läget avsevärt. När Henrik Stenson vann titeln 2009 hade han lyxen att leda med fyra slag.

– Då var det inte lika svettigt, men vi har ju sett en del saker hända där, sa Stenson inför fjolårets upplaga av turneringe­n.

– Det är inte något långt hål, men om det blåser är det tufft. När flaggan står långt bak har du heller ingen marginal bakom den och då kommer vattnet i spel. Slår du ett bra slag har du en bra birdiechan­s, men pushar du bollen några meter så hamnar du i drickat. STENSON HAR AV tradition ofta spelat bra på TPC Sawgrass, ett av världstrea­ns favoritstä­llen på PGA-touren. Utmaningen på Florida-banan är att röra sig i marginaler­na och ta risker i rätt lägen. På TPC Sawgrass kan du belönas lika kvickt som du kan straffas. Förutom 17:e väntar ett skräckinja­gande avslutning­shål med Hål: 17 Par: 3 Längd: 125 meter Greenlängd: 24 meter Antal bollar i vattnet 2014: 28 Snitt per tävling sedan 2007: 45,9 Flest bollar i vattnet under en tävling: 93 (2007)

Flest bollar i vattnet under en tävlingsda­g: 50 (2007)

Ungefärlig­t antal bollar i vattnet under ett medlemsår: 150 000

Senaste hole in one: Miguel Angel Jimenez (2002)

Sämsta score: 12, Bob Tway (2005) vatten längs hela vänstersid­an.

Stenson lyckades inte gå vidare från gruppspele­t i WGC Match Play Championsh­ip förra veckan, men han var å andra sidan inte ensam om det bland de högst rankade. Varken Jordan Spieth (2:a), Bubba Watson (4), Justin Rose (6), Jason Day (7), Dustin Johnson (8), Adam Scott (9) eller Sergio Garcia (10) lyckades avancera från gruppspele­t. VÄRLDSETTA­N RORY MCILROY levererade däremot fullt ut när han besegrade Gary Woodland i finalen och knep titeln, dagen före sin 26:e födelsedag. I och med sin första seger i USA för säsongen får McIlroy gälla som favorit i årets upplaga av The Players, där tysken Martin Kaymer är regerande mästare.

Noterbart är även att Tiger Woods gör sin första start sedan US Masters.

 ?? Bild: RICK WILSON ?? Island Green är ett av golfvärlde­ns mest berömda hål, här förbereder banarbetar­na den legendomsp­unna greenen inför The Players Championsh­ip som inleds i dag.
Bild: RICK WILSON Island Green är ett av golfvärlde­ns mest berömda hål, här förbereder banarbetar­na den legendomsp­unna greenen inför The Players Championsh­ip som inleds i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden