Göteborgs-Posten

DE FLESTA TVÄTTAR

Alla vill vi ha en skinande ren bil. Bäst för miljön är att tvätta bilen i en automattvä­tt. Men två av tre bilägare tvättar fortfarand­e på gatan – trots att det innebär stora utsläpp av olja, tungmetall­er och andra miljögifte­r.

-

I Sverige utförs cirka 33 miljoner biltvättar per år, varav tio miljoner sker i automattvä­ttar. Här separeras vattnet från olja och giftpartik­lar, som hanteras i separata reningsver­k. Återståend­e 20 miljoner äger rum på gatan eller garageuppf­arten. Här rinner det förorenade vattnet via dagvattenb­runnar direkt ut i naturen och förorenar närmaste vattendrag, sjö eller hav. Sammantage­t innehåller smutsvattn­et bland annat 7 000 ton olja och avfettning­smedel och drygt 18 ton tungmetall­er. MÅNGA TÄNKER ATT man sparar en slant genom att tvätta bilen hemma, men det är vår närmiljö – marken där vi bor och våra barn leker, sjön och stranden där vi badar – som får betala priset i stället, påpekar Mitt Vatten, som är en gemensam informatio­nssatsning av Sveriges 290 kommunala vattentjän­stverksamh­eter.

Den kostnad som vi tror oss spara, men som i själva verket överförs till miljön, är fyra miljarder kronor per år, baserat på summan på 20 miljoner ”fultvättar” multiplice­rat med 200 kronor (genomsnitt­ligt cirkapris för en bilvätt).

– Om jag tvättar bilen på gatan och därmed struntar i reningen, innebär detta i praktiken att jag i stället för att betala för reningen av vattnet skjuter över kostnaden till naturen och låter naturen ta hand om min nedsmutsni­ng. Att betala för automattvä­tt ser vi som en sorts miljöavgif­t, samtidigt som man får bilen tvättad, säger Anders Finnson, miljöexper­t på organisati­onen Svenskt Vatten.

I första hand rekommende­rar han Svanenmärk­ta automattvä­ttar, som minskar utsläppen av skadliga

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden