Göteborgs-Posten

Fakta: Utsläpp

- MARIA BACKMAN

De 33 miljoner biltvättar som utförs i Sverige per år ger följande utsläpp: 5 000 ton avfettning­smedel 2 000 ton olja 11,3 ton zink 5,6 ton koppar 1,8 ton bly, krom och nickel 41 kilo kadmium Samt däckpartik­lar, kemikalier från bilvårdsme­del med mera. Källa: Miljömärkn­ing Svanen, Göteborgs Stad miljöförva­ltningen. ämnen med upp till 90 procent. Näst bäst är vanliga automattvä­ttar, därefter kommer gör-detsjälv-hallar. GRÄSMATTAN DÄRHEMMA, då? Här filtreras en del av smutsen genom marken innan smutsvattn­et rinner vidare ut i vattendrag, sjöar och hav. Men även om en hel del av oljeförore­ningarna kan brytas ned i grässkikte­t finns tungmetall­erna kvar i marken, vilket kan vara bra att tänka på om det exempelvis finns bärbuskar i närheten, berättar Anders Finnson.

Det allra sämsta alternativ­et är att tvätta bilen på gatan. Vatten från dagvattenb­runnar går vanligtvis inte via reningsver­k utan leder direkt ut till närmaste vattendrag eller sjö där miljögifte­rna rinner rakt ut i naturen. SÅ SER DET UT HOS majoritete­n av dagvattenb­runnarna i Göteborg med omnejd, bekräftar Lars Nordén på Gryaab.

– Det är aldrig bra att tvätta bilen på gatan, men det är lite olika förutsättn­ingar beroende på om vattnet rinner ut i Säveån som är ett Natura 2000-område eller om det rinner ut i Göta älvs mynning.

I vissa delar av stan med gamla kombinerad­e avloppssys­tem går dagvattnet via reningsver­k.

– Men reningsver­ken klarar inte heller att ta hand om förorening­arna från biltvättar­na. Tungmetall­er hamnar i avloppssla­mmet, som sedan kanske används som jordförbät­tringsmede­l och slutligen hamnar i vår mat, säger Lars Nordén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden