Göteborgs-Posten

Gråzon att tvätta bilen på gatan

- MARIA BACKMAN

det är helt klart olämpligt att tvätta bilen på gatan eftersom miljöfarli­ga ämnen riskerar att läcka ut i naturen. SAMTIDIGT ANSER MAN att biltvätt på gatan inte kan förbjudas, eftersom det inte är möjligt för en kommun att utfärda ett sådant allmänt förbud enligt miljöbalke­n. Naturvårds­verket tycker att det är bättre att motivera bilägarna att välja ett mindre miljöskadl­igt alternativ med hjälp av informatio­n, och ser inte något behov av skärpt lagstiftni­ng.

Anders Finnson, på organisati­onen Svenskt vatten, tycker att Naturvårds­verket kunde göra betydligt mer:

– Verket borde ge kommunerna rådet att förelägga enskilda personer som tvättar bilen på gatan, där vattnet rinner rakt ner i gatubrunne­n och orenat ut i naturen, att upphöra med det och att i stället åka till biltvätt om sådan finns rimligt nära. Får man ett enda föreläggan­de att hålla i högre instans har man i praktiken åstadkommi­t ett riksförbud för en sådan tvätt. OCH MÅNGA KOMMUNER har trots Naturvårds­verkets policy infört förbud för biltvätt på gatan i sina lokala hälsoskydd­sföreskrif­ter.

I exempelvis Jönköping arbetar miljö- och hälsoskydd­skontoret aktivt med problemet. Den som upprepade gånger tvättar bilen på gatan får ett brev som informerar om att tvättandet inte är tillåtet. Om det fortgår tar kommunen ut en tillsynsav­gift och kan komma att förelägga förbud med vite.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden