Göteborgs-Posten

MALMBERG I SOMMARTEAT­ER: CHARLEY’S TANT TAR FORM PÅ GUNNEBO SLOTT

Repetition­erna är i full gång inför sommarens föreställn­ing på Gunnebo slott i Mölndal. I tisdags var det dags för fotografer­ing av huvudperso­nerna iklädda full scenkostym.

-

I SMINKET. För Claes Malmberg handlar det om två munderinga­r, en som man och en som kvinna. I pjäsen klär han ut sig till Charley’s tant, en rik släkting till en av de två ynglingar som behöver ett förkläde när de ska träffa ett par flickor de blivit förtjusta i.

De hade räknat med Charley’s tant, men när hon inte dyker upp drar Claes Malmbergs rollfigur, i denna version heter han Malte Larsson, på sig kvinnokläd­er för att rädda situatione­n.

Just situatione­rna i denna mer än hundra år gamla komedi är dess styrka, menar Claes Malmberg.

– Charley’s tant är en rolig pjäs, fylld av bra situatione­r. Man kan tro att komedi bygger på repliker, men det räcker inte. Repliker är mera som garnityr på tårtan, säger han medan han väntar på att få sätta sig i sminket. ATT SPELA MAN som klär ut sig till kvinna är en utmaning.

– När pjäsen skrevs var det ett tabu som bröts, men det håller inte i dag, man får hitta komiken på ett annat sätt. Det här är inte en man som tycker om att klä sig som kvinna, det är motsatsen till La cage aux folles, kan man säga.

Claes Malmberg och regissören Anders Allgård har pratat om Charley’s tant i flera år men varit lite tveksamma till om den skulle fungera.

Nu har pjäsen arbetats om. Miljön har flyttat till Mölndal, tiden är fortfarand­e runt förra sekelskift­et, men med ett och annat modernt inslag. Och så har pjäsen fått nyskriven musik av kapellmäst­aren Thomas Darelid. DET VAR CLAES Malmberg som lyckades få Jan Malmsjö att tacka ja till en roll.

– Jag fick tänka till när jag fick det här erbjudande­t. Jag är 83 år och hade egentligen dragit mig tillbaka, det var dags att mata du-

 ??  ?? Jan Malmsjö trivs med teaterlive­t, maskören Tiina Bengtsson fixar frisyren. Till vänster kostymören Ulrika
Jan Malmsjö trivs med teaterlive­t, maskören Tiina Bengtsson fixar frisyren. Till vänster kostymören Ulrika

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden