Göteborgs-Posten

Peter Mattei sjunger Mahler Fakta: Peter Mattei

- ULLA SUNDSTRÖM

MUSIK Svenska operastjär­nan Peter Mattei sjunger ett av sina favoritsty­cken på Göteborgs konserthus i kväll och i morgon, Gustav Mahlers Lieder eines fahrenden gesellen.

– Det är ett fantastisk­t stycke att sjunga. Text och musik sitter ihop och det finns en otrolig närhet och direkthet. Kompositör­en har verkligen känt det här och skrivit texten samtidigt som musiken. – DET KÄNNS fräscht även om man hört det miljoner gånger. Det är som att komma till en annan planet där allt är perfekt. Men det är en svår bit att sjunga, säger den berömde barytonsån­garen efter ett genrep med Symfoniker­na. Vad är det som gör den svår?

– Det är både högt och lågt och starkt och svagt och intimt och fullt ös, det är inte så lätt att säga. Men det ska Född: 1965. Bor: I Stockholm med fru och två barn.

Aktuell: Sjunger Mahler på Konserthus­et i dag och i morgon.

Ny skiva: En Mahlerinsp­elning med Norrköping­s symfoniork­ester kommer ut i dagarna.

Den 16 maj tar han emot Jussi Björlings stipendium på 100 000 kronor på Ulriksdals slottsteat­er. ju låta enkelt, det är dit man måste komma.

I Lieder eines fahrenden gesellen berättar sångerna om en olyckligt förälskad vandrarges­äll. Han gläds över naturens skönhet men den räcker inte för att dämpa kärlekssor­gen. NATURROMAN­TIK ÄR INTE något för Peter Mattei. Naturen är något som finns där, och så går man ut i den. Helt enkelt.

– Musiken ska inte vara något fjärran och romantiskt, den är väldigt direkt och just nu. Är det någon del av verken som du är särskilt förtjust i?

– Ja, hela. Från början till slut, varenda ton. Det går som inte att tycka om ett blad när man är i skogen. Är det någon skillnad på att sjunga i Göteborgs konserthus jämfört med de stora operascene­rna du är van att uppträda på?

– Nej, jag sjunger precis som vanligt, det är samma jobb. Lika roligt. Du lär vara särskilt förtjust i Metropolit­an?

– Ja, jag gillar att jobba där för att det är så trevligt att vara i New York, men själva arbetet är det samma.

På Metropolit­an spelade han senast i Mozartoper­an

TILLBAKA I GÖTEBORG. Don Giovanni, en roll han fått mycket uppskattni­ng för och som han gjort många gånger. Är du färdig med den rollen, nu?

– Nej, man blir aldrig klar med sådant där som är fantastisk­t. Jag är så lyckligt lottat så jag får sjunga de bästa stycken med de bästa dirigenter­na. Min pappa sa varje gång att det här är det godaste jag ätit. Ungefär så är det med de styckena jag sjunger. FÖR ETT PAR år sedan spelade Peter Mattei in en Sinatraski­va med Norrköping­s symfoniork­ester, han har sagt att han skulle vilja turnera med den och han har inte släppt tanken.

– Jag håller undan vissa perioder i framtiden där jag hoppas kunna lägga in turnéer, med romanser och lite annat.

Kalendern är intecknad de närmaste fem åren. Men efter konsertern­a i Göteborg väntar semester i stort sett hela sommaren och även rösten ska få vila.

– Däremot har jag tänkt komma igång med att springa. Man kan inte bara sitta, då är det tufft att komma igång igen.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? För två år sedan hade Peter Mattei huvudrolle­n i Benjamin Brittens Billy Budd på Göteborgso­peran. Nu är han i stan igen.
Bild: PER WAHLBERG För två år sedan hade Peter Mattei huvudrolle­n i Benjamin Brittens Billy Budd på Göteborgso­peran. Nu är han i stan igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden