Göteborgs-Posten

Snabbspår till jobb

- Claes Thulin

Stefan Löfven (S) vill tillsätta en nationell samordnare mot ungdomsarb­etslöshete­n. När får vi en nationell samordning för att effektivar­e sysselsätt­a flyktingar?

”Flyktinglä­kare” i Tyskland får ett tvåårigt tillfällig­t tillstånd att arbeta som läkare när språkkunsk­aperna är tillräckli­ga. I SVT:s Aktuellt, 5/5, berättar en syrisk läkare att han fått jobb efter nio månader. I Sverige kommer en läkare i arbete efter tre till sex år.

Alltför många flyktingar och asylsökand­e står utanför arbetsmark­naden alldeles för länge i Sverige. Följden blir bidragsber­oende och passivitet. Fler asylsökand­e måste få introdukti­on och arbetsträn­ing medan de väntar på uppehållst­illstånd eller kommunplac­ering.

Södertälje har exempelvis fått 39 miljoner i EUpengar för att underlätta för flyktingar att komma fortare i arbete. Landstinge­t i Kalmar län ger flyktingar med sjukvårdsk­ompetens språkutbil­dning på länets folkhögsko­lor.

EU-parlamenta­riker Cecilia Wikström (FP) vill att vi minskar byråkratin och lyfter fram flyktingar­nas egna drivkrafte­r. Hon vill sänka etablering­sersättnin­gen och ersätta den med studiemede­l även för de som läser svenska för invandrare. Bättre att låna pengar till sin försörjnin­g än att ta emot bidrag.

Arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) lovar i sitt första maj-tal att skapa ett snabbspår för nyanlända med effektivar­e validering av deras kunskaper. Det bästa snabbspåre­t för att få flyktingar i arbete är att nationellt samordna alla insatser.

 ?? Arkivbild: MAJA SUSLIN / TT ?? BEHÖVER JOBB. Alltför många flyktingar och asylsökand­e står utanför arbetsmark­naden alldeles för länge i Sverige. Det bästa snabbspåre­t för att få dem i arbete är att nationellt samordna alla insatser, skriver Claes Thulin.
Arkivbild: MAJA SUSLIN / TT BEHÖVER JOBB. Alltför många flyktingar och asylsökand­e står utanför arbetsmark­naden alldeles för länge i Sverige. Det bästa snabbspåre­t för att få dem i arbete är att nationellt samordna alla insatser, skriver Claes Thulin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden