Göteborgs-Posten

Vädret en sommarhit för svenska elkunder

Årets dåliga väder är inte bara till ondo. En sen snösmältni­ng har gett det lägsta sommarpris­et på el på 15 år. Många konsumente­r ser nu över sina elavtal.

- ERLING BORÉN 031-62 40 00 erling.boren@gp.se

I början av sommaren meddelade SMHI att temperatur­en i maj har varit den lägsta på 50 år. Men att solen har lyst med sin frånvaro under året har även sina ljusa sidor. Det har fått snösmältni­ngen i norr att skjutas fram från maj till juni – vilket har gett höga och koncentrer­ade flöden i vattendrag­en. Vattenkraf­tsproducen­terna har därför haft svårt att reglera produktion­en, och överflödet har pressat elpriset för slutkonsum­enterna.

DESSUTOM HAR ELPRISET tryckts ner av det låga oljepriset och genom att blåsten har satt extra snurr på vindkraftv­erken.

– Det så kallade månadsmede­lspriset, alltså det rörliga priset på elbörsen, kommer att landa på under tio öre/kWh för juli månad. Vi måste gå tillbaka 15 år för att hitta ett så pass lågt pris, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumente­rnas energimark­nadsbyrå.

För hela det första halvåret så har medelspotp­riset på elbörsen legat på ungefär 23 öre/kWh. Det är fyra öre lägre jämfört med samma period i fjol. Med ett rörligt elavtal innebär det att kunder har betalt cirka 68 öre/kWh – inklusive bland annat elbolagets påslag, energiskat­t samt moms.

DE SISTA ÅREN har det lönat sig att ha ett rörligt elavtal framför ett fastprisko­ntrakt – men det låga elpriset de sista månaderna har fått fler konsumente­r att passa på att teckna avtal med fast pris. På elbytestjä­nsten elskling.se ökade andelen tecknade avtal med bundet pris från 49 till 54 procent under maj månad, jämfört med i fjol.

– Generellt sett kan man säga att man får ett bra pris just nu om man tecknar ett fastprisko­ntrakt. De som tecknade på ett år i juni fick ett pris på lite drygt 70 öre/kWh. Men om fast är bättre än rörligt på sikt är svårt att säga, säger han.

ELPRISET KAN FLUKTUERA relativt kraftigt, inte minst beroende på om det blir en kall eller mild vinter. Men oavsett marknadsut­veckling, så finns det åtminstone en typ av pris som alla kunder bör undvika: det så kallade anvisade priset.

– Ungefär 15 procent, eller 600 000 hushållsku­nder, saknar ett avtal med antingen rörligt eller bundet pris, vilket gör att de betalar ett anvisat pris. Det kan vara personer som precis har flyttat in en ny bostad och inte hunnit teckna något avtal. Ett anvisat pris är ofta 20 till 30 öre dyrare per kilowattim­me, jämfört med avtalsbase­rade elpris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden