Göteborgs-Posten

Skadefri Tornéus jagar formbesked Fakta: Andra heta svenskar på Stadion

- MIKAEL WIDEBERG

TILLBAKA.

FRIIDROTT:

DIAMOND LEAGUE Sommaren har varit skadefylld och tuff. Nu är Michel Tornéus äntligen tillbaka. – För mig handlar det om att komma ut och tävla, jag bryr mig inte om längder, säger han inför dagens Diamond Leaguegala­n.

I mars hoppade Michel Tornéus 8,30 meter, satte nytt personligt rekord, och tog guld i inomhus-EM i tjeckiska Prag. Men tiden efter den efterlängt­ade guldmedalj­en har inte blivit vad den svenska längdhopps­stjärnan tänkt sig.

Det är inte bara det dåliga vädret som förstört sommaren för 29-åringen. En efterhängs­en överansträ­ngning i baksidan av låret har spökat, och Tornéus har bara kunnat genomföra en tävling utomhus. Den 11 juni hoppade han relativt blygsamma 7,75 i Oslo. NU ÄR HAN dock tillbaka – och redo för dagens Diamond League-gala på Stockholms stadion.

– Jag har inte kunnat träna hundraproc­entigt under sommaren, så vi får se hur formen är. Men det känns faktiskt som att den är på gång, det har gått bättre och bättre. Att få chansen att tävla på Stockholms stadion känns ju inte jättedumt, säger han.

Tornéus är kvalificer­ad för VM i Peking i augusti. Nu jagar han rätt känsla, men någon oro för att skadan ska göra sig påmind finns inte.

– Faktiskt inte. Det är ingen idé att tävla om man är rädd för att man ska gå sönder. För mig handlar det

Michel Tornéus är långt ifrån den enda svensken som kommer till start i Diamond League-galan på Stockholm Stadion. Bland annat är redan VM-klara stavtrion Angelica Bengtsson, Michaela Meijer och Malin Dahlström på jakt efter det svenska rekordet. Och så hittar vi namn som Moa Hjelmer, Erica Jarder och Johan Wissman som alla vill nå kvalgränse­n för VM och därmed kvittera ut en biljett till Peking. – Det är något extra att tävla på Stadion. Jag hoppas på ett bra lopp, det ska vara möjligt att klara gränsen, säger 200 meterslöpa­ren Hjelmer. om att komma ut och tävla. Längder och så är inget jag bryr mig om. Jag vill känna att kroppen fungerar. Efter den tuffa sommaren är jag bara glad över att vara här, säger han. I DIAMOND LEAGUE-GALAN ställs Michel Tornéus mot svårt motstånd. Den regerande OS-mästaren, britten Greg Rutherford, kommer, precis som Andreas Otterling – svensken som överraskan­de tog brons bakom Tornéus i Prag och som nu jagar VM-kvalgränse­n på 8,10.

– Diamond League är det tuffaste som finns. Jag har ju sämst årsbästa, så det kommer att bli tufft. Men det är så det ska vara. Det finns ingen anledning till att tävla om man är säker på att man ska vinna.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? ”Jag vill känna att kroppen fungerar”, säger Michel Tornéus inför kvällens Diamond League-gala.
Bild: JOHANNA LUNDBERG ”Jag vill känna att kroppen fungerar”, säger Michel Tornéus inför kvällens Diamond League-gala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden