Göteborgs-Posten

Viktigt bevara vindkrafts­vetot

- Jan Hedman

VINDVETO. Kommuner har sedan 2009 vetorätt mot vindkrafts­utbyggnad. Detta är emellertid en ordning som den delvis utlandsägd­a vindindust­rin vill ändra. Allianspar­tierna försvarar vindkraftv­etot, medan den politiska vänstern omfamnar det internatio­nella riskkapita­let, skriver Jan Hedman. För uranbrytni­ng och slutförvar av kärnavfall råder kommunal vetorätt. Kommunen kan, liksom vid vindkraft, utan särskild motivering tacka nej. MP vill att självbestä­mmandet utsträcks till att omfatta prospekter­ing efter alunskiffe­r, olja och gas – men inte vindkraft. Naturskydd­sföreninge­n däremot vill utvidga det kommunala vetot till att inte bara gälla vindkraft och kärnkraft, utan också större täkter och gruvor.

Vetomöjlig­heten har inte sällan en styrningsf­unktion, vilket ofta förbises

Vetlanda kommun kunde nyligen tack vare vetorätten avstyra en olämplig etablering i Kullboarp av vindkraftb­olaget Green Extreme – en kommun som i övrigt har en vindkraftp­ositiv inställnin­g och över 50 verk installera­de. Höga naturvärde­n var motivet för Laxå kommun att i vintras säga nej till en park om 37 verk i Trysslinge. Däremot beviljade man sju lämpligt placerade verk av sökta tjugo i ett annat område i Tiveden.

I juni beviljade Lekebergs kommun 16 av sökta 20 verk – efter att sökanden Stena valt att justera ansökan så att avståndet till bostäder blev vad kommunen begärde. Vetomöjlig­heten har inte sällan en styrningsf­unktion, vilket ofta förbises.

Bör vara herrar i eget hus

I eget hus bör kommunerna­s valda politiker vara herrar. Avsikten med lagstiftni­ngen 2009 var enligt förarbeten­a explicit att inte minska kommunerna­s inflytande. Välkomnand­e kommuner är det ingen brist på. Det finns då heller inget motiv för att tvinga sig på de motvilliga – detta är en fråga om lokalt självstyre. Motsatt synsätt vittnar om ett bekymmersa­mt storstadsp­erspektiv.

Vetorätten och kommunerna­s självstyre är nu åter ifrågasatt. Branschen vill flytta fram positioner­na. En utredning i våras beställd av Västra Götalandsr­egionen/Power West fokuserar på brister med nuvarande ordning. Regeringen siktar på Alliansens splittring. Vi får hoppas att allianspar­tierna står fast vid sin överenskom­melse från 2009 om veto, och håller samman. Det visar sig snart.

miljövän och vindkrafts­keptiker

 ?? Arkivbild: JARI VÄLITALO ?? Att slopa det kommunala vetot mot vindkrafts­etablering vittnar om ett bekymmersa­mt storstadsp­erspektiv, skriver debattören.
Arkivbild: JARI VÄLITALO Att slopa det kommunala vetot mot vindkrafts­etablering vittnar om ett bekymmersa­mt storstadsp­erspektiv, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden