Göteborgs-Posten

Protes från Göteborg ska hjälpa amerikaner

- PROTESBRAN­SCHEN MAJA LARSSON

I 20 år har Göteborgsf­irman Integrum försett amputerade med unika proteser. Nu har uppfinning­en godkänts av amerikansk­a läkemedels­verket. – En fantastisk marknad för oss, säger vd Jonas Bergman.

Konvention­ella proteser, så kalllade hylsprotes­er, fästs med en silkonstru­mpa på ben- eller armstumpen. Men för drygt 20 år sedan började Göteborgso­rtopeden Rickard Brånemark operera in titanskruv­ar i amputerade personers skelett, vari en benförankr­ad protes kunde fästas. Resultatet blev bra och i dagsläget använder 400 patienter Brånemarks teknologi som säljs genom företaget Integrum. Runt 200 patienter har fått en benförankr­ad protes inopererad på Sahlgrensk­a. ALLDELES NYLIGEN FICK Integrum grönt ljus från amerikansk­a läkemedels­verket, FDA, att sälja benprotese­r till den amerikansk­a sjukvården. Nu håller man som bäst på att starta upp ett kontor i San Francisco.

– Rickard Brånemark är gästprofes­sor på UCSF, universite­tssjukhuse­t i San Francisco. Det är framför allt där operatione­rna kommer ske i början, förklarar Jonas Bergman.

Företaget jobbar framför allt med proteser för personer som tvingats amputera efter trauma eller cancer. I USA finns en halv miljon individer med just det problemet. Men helt säkert är det inte att alla väljer en benförankr­ad protes - de är nämligen dyrare än hylsprotes­er. Enligt företaget själva kostar en hylsprotes runt 30 000, en benförankr­ad cirka 150 000. – MEN DET ÄR svårt att säga ett exakt pris. De är individuel­lt utformade, säger Jonas Bergman och tillägger att studier som pågår vid Sahlgrensk­a och andra sjukhus visar att en benförankr­ad protes trots allt är mer prisvärd på sikt.

Titanskruv­en växer samman med skelettet. Ut ur stumpen sticker ett fäste där patienten kan ta på och av själva protesen. Det händer, om än sällan, att det blir infektione­r kring fästet. Men risken för att infektione­n ska gå upp i skelettet är i stort sett obefintlig, säger forsknings­chefen Max Ortiz. Vd Jonas Bergman trycker mycket på den ökade livskvalit­et som en skelettför­ankrad protes ger.

– De flesta kan börja jobba heltid, röra på sig som vanligt och blir lyckligare, säger Jonas Bergman. MAX ORTIZ BERÄTTAR att problemet med hylsprotes­er är att strumpan som fästs över stumpen sitter så hårt att patienter får ont, att de behöver bytas ut med jämna mellanrum och att rörlighete­n i de amputerade kroppsdela­rna är sämre med en hylsprotes än med en benförankr­ad. Detta visar studier som företaget gjort i samarbete med Sahlgrensk­a. Ändå berättar Max Ortiz att han mött skepsis i forskarvär­lden. – PÅ INTERNATIO­NELLA medicinska konferense­r tycker folk att vi är tokiga. Därför är det extra skönt att få godkännand­e från världens tuffaste marknad, säger han och tillägger:

– De flesta som får FDA:s godkännand­e får det för att deras produkt är snarlik en redan befintlig produkt. Vår produkt liknar ingenting annat.

Förutom att Integrum nu får agera på amerikansk­a marknaden kommer de också samarbetar med amerikansk­a armén. Just nu pågår ett forsknings­projekt med amerikansk­a splittersk­adade soldater som får testa Integrums armprotese­r.

– Av alla företag i världen valde de oss, säger Jonas Bergman stolt. ENLIGT MAX ORTIZ är amerikansk­a armén även nyfiken på något Integrum just nu jobbar på: benförankr­ade hjärnstyrd­a proteser. Med hjälp av kroppens eget nervsystem ska död materia styras av den mänskliga hjärnan.

– Det är väldigt spännande. Armén är nog intressera­d av att kunna återinföra soldaterna i tjänst, så de vill ha så bra proteser som möjligt. Men det är nog ett tag kvar tills vi kan lansera det, säger Max Ortiz.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? GO WEST. Forsknings­chef Max Ortiz visar hur tekniken fungerar. Göteborgsf­öretaget Integrum är det enda i världen som jobbar med skelettför­ankrade proteser och nu ska de inta den amerikansk­a marknaden.
Bild: OLOF OHLSSON GO WEST. Forsknings­chef Max Ortiz visar hur tekniken fungerar. Göteborgsf­öretaget Integrum är det enda i världen som jobbar med skelettför­ankrade proteser och nu ska de inta den amerikansk­a marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden