Göteborgs-Posten

Ensamkomma­nde barn och ungdomar

-

Det är kommunerna som har ansvaret för ensamkomma­nde barn och ungdomar. De ska utse en god man som för barnets talan och bevakar dess intressen. De ska också ordna boende och skola, och socialtjän­sten har det övergripan­de ansvaret för att allt fungerar.

Ensamkomma­nde har samma rätt till sjuk- och tandvård som alla andra barn i Sverige, och får gå på kontroller när de kommer hit.

Migrations­verket betalar ut en dagersättn­ing på 24 kronor per dag till asylsökand­e. Den betalas ut till gode man. Utöver det är det möjligt att bland annat ansöka om klädbidrag och bidrag för glasögon.

Hittills har det kommit över 16 000 ensamkomma­nde barn och ungdomar. Av dem är omkring hälften från Afghanista­n.

Handläggni­ngstiden är i snitt 202 dagar.

Av de avgjorda ärendena har 75 procent fått uppehållst­illstånd. Av dem från Afghanista­n har 80 procent fått uppehållst­illstånd.

Källa:

Migrations­verket afghaner. Jag har hört talas om fred och medmänskli­ghet förut. Nu får jag uppleva det.

Zabi är upprymd och glad. Men än så länge har han och hans kompisar inte pratat med någon av svenskarna. Zabi har huvudvärk och är på dåligt humör. För andra gången på två dagar har han varit hos tandläkare­n och lagat hål. Han är lite tagen, han har aldrig varit hos tandläkare­n innan, och har svårt att prata ordentligt.

Hans tankar är upptagna av orolighete­rna i Kunduz-regionen.

– Det pågår bombningar och strider. Jag hoppas att min familj tagit sig därifrån. HAN HAR INTE hört något från dem sedan de skildes åt. Telefonlin­jerna fungerar inte.

– Jag saknar dem. Jag är orolig att det har hänt något. De kanske är kvar i byn, det är inte bra, de kan utsättas för bestraffni­ngar.

Han ska försöka kolla med Röda Korset och Röda Halvmånen om de finns i något flyktinglä­ger. För honom själv är det otänkbart att återvända. Ovissheten och väntan på asylbeslut­et plågar honom hela tiden. I natt hade han en mardröm.

– Min gode man kom till skolan med ett papper i sin hand. Det var från Migrations­verket och inget bra besked. Jag tänker för mycket. Men jag kan inte sluta. SAMTIDIGT ÄR ZABI betydligt mer hemmastadd nu än för bara ett par månader sedan. Han traskar rakt igenom Borås centrum till ett annat nyöppnat asylboende för ensamkomma­nde. Där har en kompis han lärde känna i Iran nyligen flyttat in. Tillsamman­s går de till optikern. I dag får han till slut sina glasögon. – Oh, vilken skillnad. Zabi ser omtumlad ut. Han kan äntligen se ordentligt på långt håll.

Han och kompisen går bort mot bussen. För första gången i Sverige ska han ta med en kompis hem. De ska åka ut till boendet och ha fredagsmys, och se actionfilm­en Mission Impossible.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden