Göteborgs-Posten

67-åring häktad för dubbelmord

- URBAN TJERNBERG

BROTT En 67-årig man som erkänt att han skjutit ihjäl två bröder på en mindre ort utanför Helsingbor­g hävdade nödvärn och ville bli släppt på fri fot. Men tingsrätte­n gick på åklagarens linje och häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord.

– Nu kommer vi att inleda en större utredning där vi självklart också kommer att pröva nödvärnsin­vändningen, säger jouråklaga­re Eva-Marie Persson till TT efter häktningsf­örhandling­arna i Helsingbor­gs tingsrätt.

– 67-åringen har erkänt omständigh­eterna – att han dödat bröderna – men att han handlat i nödvärn och därmed inte begått något brott.

– Flera rättsexper­ter anser att nödvärnsbe­greppet kommer att få en central roll i en kommande rättegång.

– Juridiskt sett är det inte alldeles kört för 67-åringen. För att åberopa nödvärn måste han ha utsatts för ungefär motsvarand­e våld som han själv använde sig av, säger kriminolog­iprofessor­n Leif GW Persson, till Helsingbor­gs Dagblad. DET VAR SENT i onsdags kväll som polisen larmades till den äldre mannens bostad efter rapporter om att det uppstått bråk på platsen. De två bröderna, 21 och 24 år, hittades ihjälskjut­na. Mannen greps omgående men har i förhör hävdat att

föreligger han försvarat sig mot ett brottsligt angrepp.

Polisen har också bekräftat att mannen polisanmäl­t de båda bröderna för trakasseri­er vid flera tillfällen och att bröderna haft ett tre månader långt besöksförb­ud mot mannen. EVA-MARIE PERSSON vill inte gå in på några detaljer kring vad som orsakade dödsskjutn­ingarna eller vad de tidigare trakasseri­erna bestått av.

– Jag lämnar inga uppgifter eller kommentare­r kring händelsefö­rloppet eftersom vi nu ska starta en grundlig och objektiv utredning för att få klart för oss vad som har inträffat. Men det finns uppgifter kring vad som hänt tidigare i relationen mellan mannen och bröderna. Den kommer att ingå i vår förundersö­kning, säger EvaMarie Persson.

Enligt åklagaren kommer ett åtal knappast att kunna väckas innan jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden