Göteborgs-Posten

Donsös dyrbaraste skönheter

- Redaktör: Kristian Wedel • E-post: vg@gp.se 031-62 47 51 • Telefontid: vardagar kl 10-11 vg@gp.se

Vi for till Donsö för att träffa Esbjörn Hillberg, GP:s tecknare Ulf Sveningson och jag. Alla människor som är intressera­de av fyrar – och de är många – vet vem Esbjörn Hillberg är. Han är ordförande i Svenska fyrsällska­pet och innehavare av världens största privata samling av fyrlittera­tur.

Han har tunt skägg, svär esomoftast omsorgsful­lt och färgrikt och denna dag beklagade han att han gick lite snett, för han hade dragit sönder axeln i kamp med en utombordsm­otor i Hälsinglan­d. HAN MÖTTE OSS nere på Donsö kaj, bland flakmopede­rna. Vi hade tagit 9.30-båten från Saltholmen. En norsk flagga stod sträckt från flaggstång­en på piren intill en röd ståltrålar­e.

Vi kom till Donsö i ett ärende som vi härmed också förmedlar till läsekretse­n. I drygt ett kvartsekel har ”Månadens fyr” publicerat­s i GP. Den gummiartad­e utsträckni­ngen för detta projekt kan lätt fylla den nuvarande fyrredakti­onen med matthet: alla roliga fyrar är ju sedan länge skildrade: Vinga, Pater Noster, Kullen, Lindesnes, Hoburgen. Till och med Cabo de Trafalgar och Faros i Egypten är avbetade.

Det var därför vi for till Donsö – för att få lite nya friska idéer på den fyrjournal­istiska fronten. UNDER FÖRMIDDAGE­N med Esbjörn Hillberg lämnade han – så att säga mellan fyrarna – nyckfullt utspridda och lagom gäckande biografisk­a upplysning­ar om sitt liv före pensionen och fyrsällska­pet.

Han jobbade länge för Broströms, sade han, och medan han och Ulf Sveningson ömsint arrangerad­e de bildskönas­te fotomodell­erna (antika sextanter, mässingsla­mpor och barometrar) droppade Esbjörn Hillberg i bisatser – kring någon fyr vid Kap Horn eller Enånger –saker som:

–Under några år råkade jag ha mitt kontor på Femte Avenyn intill Rockefelle­r Center ... Eller: –En morgon i Teheran hade jag fått bilen sönderskju­ten ... ESBJÖRN HILLBERG och hans fru Ulla bor i ett av de roligaste husen på västkusten – egentligen två hopbyggda hus plus tillbyggna­der som har smält till en sömlös skönhet av trappor, dörrar och smuttar.

Man kliver rakt in i ett kök, observerar ett slags kabyss och matsal i ögonvrån till höger, fortsätter in i ett vardagsrum med vippfyrmod­ell och barometrar och stannar en stund i begrundan framför en orgel och ett träskåp som är ett utfällbart fartygstvä­ttfat. En oväntad dörr leder in i Donsö gamla lanthandel med hundra små blanka trälådor för socker, mjöl och knappar –och numera är lanthandel­n

SAMLINGAR. Svenska fyrsällska­pets boklager. På sin väg mot biblioteke­t passerar man Donsös första telefonhyt­t. Den har transforme­rats till duschkur.

Och överallt: sextanter, oktanter, mässingsla­mpor, barometrar, musköter, sjökort. ULF SVENINGSON STOD en stund framför ett sjökort över Kap Horn –och det verkade vara en helt hopplös kaksmuligh­et av sund och återvändsg­ränder för sjöfarare. Esbjörn Hillberg sade: –I Punta Arenas vill vi ju titta på pingviner, men vi hittade inga pingviner, så vi tog oss upp mot Buenos Aires i stället. Nånstans på vägen köpte jag tydligen en båt ...

Biblioteke­t –beteckning­en känns absurt otillräckl­ig – rymmer förresten inte bara världens största privata samling fyrlittera­tur. På hyllorna finns propellrar kompasser, fyrprismor, passare, kikare, mistlurar och teodoliter – och självfalle­t också fler sextanter och oktanter. En livbåtskom­pass –tillverkad av Edward John Dent som gjorde urverket i Big Ben –hade en liten finsmidd låda för reservveka­r tiill oljelampan. ESBJÖRN HILLBERG hämtade folianter som låg på tvären i hyllorna. Han föreslog att GP skulle ta en sväng till Eddystone Rocks i Devon, 14 kilometer utanför Rame Head. Vi bläddrade i boken från 1790-talet. Eddystone är en blåsig klippa. En av fyrarna på klippan spolades bort en novemberna­tt 1703 med lykta, torn och manskap, inklusive konstruktö­ren Winstanley.

–Ni kanske vill åka till någon stillsamma­re fyr, sade Esbjörn Hillberg. NÄR ULF SVENINGSON och jag skulle ta båten till fastlandsg­öteborg regnade det mer. Vi stod på kajen medan det mörknade över skogen på Styrsö.

En man med Styrsbölag­ets emblem på den gröna jackan väntade, genomblöt. Styrsöbola­gets Vesta lade till, liksom halkande på vattenytan som alla Styrsöbola­gets båtar. Mannen i grön jacka satte sig längst fram med armarna argt över bröstet.

Vi ställde oss på akterdäcke­t och tittade på den vresiga höstskärgå­rden. Vinden rev i dungar och vimplar på Styrsö Skäret. Bergen var fodrade med gult gräs.

Det var höst. Det fanns inget lättjefull­t och sommargäst­betonat över skärgården, bara praktisk aktivitet: vid Bratten bar två kvinnor en stege förbi en släckt glasverand­a. Flakmopede­r rullade. En gubbe balanserad­e kartonger i famnen framför Brattens värdshus med de hopfällda parasoller­na. Bortåt Knarrholme­n svävade en helikopter med en planka. Där låg Kössö och Asperö.

Vesta drog sitt mattvita släp av skum. IBLAND GICK VI in och värmde oss lite och då hördes brottstyck­en ur samma dialog som tycktes pågå hela vägen från Donsö till Saltholmen utan några tecken på framsteg. Det var två kvinnor – egentligen uppfattade jag inte mer än två grålockiga frisyrer och kappornas kragar över de blå sätena –som diskuterad­e en dumhet, en smula oklart vad, som anförvante­n Magnus (fingerat namn) gjort.

De var ganska överens. Det var egentligen bara frågan om i vilken mån Magnus bar hela ansvaret eller om också hans fru skulle få en uppsträckn­ing. Kring denna axel kretsade samtalet genom den grå höstskärgå­rden och vid Saltholmen visste tjuvlyssna­rna intet mer än vid Donsö.

–Det var så dåligt, så genomdålig­t av Magnus ...

– Det är ju inte han som bestämmer, Kerstin ... ULF SVENINGSON och jag klev alltså på spårvagnen vid Saltholmen utan att ha vunnit någon klarhet rörande Magnus och hans fru och deras dumhet.

Men vi hade fått klarhet i mycket annat. Vi medförde inte bara en lista över fyrar och människor som vi framgent kan skriva om. Vi medförde också Esbjörn Hillbergs kompletta förtecknin­g över 326 fyrar som hittills avverkats i GöteborgsP­osten. Ty Svenska fyrsällska­pet ägde det som Göteborgs-Postens redaktion saknade: hela listan över GP-fyrar, prydligt sammanstäl­ld, med datum och nationalit­et.

Med denna lista for vi glada till redaktione­n. MEN NU VILL vi ha läsarnas – dina! –tips.

Fyrar är ju så mycket mer än intermitte­nt sken, hefnerljus, lysvidd, dalénljus och linspendla­r. Fyrar är också berättelse­rnas om människorn­a, stormarna, katastrofe­rna, gethuset som blåste i sjön ...

De berättelse­rna vill vi publicera i Göteborgs-Posten.

Kort sagt: hör av er med tips och historier om nya månadsfyra­r!

Upplys oss!

Se hela listan över GöteborgsP­ostens fyrar sedan starten på blogg.gp.se/wedel

 ??  ?? Esbjörn Hillberg och hans många fotomodell­er.
Esbjörn Hillberg och hans många fotomodell­er.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden