Göteborgs-Posten

Snabbspår ska ge fler bostäder och företag Fakta: Det politiska målet

- MARTINA LILJEDAHL

TILLVÄXTOR­T.

KUNGÄLV Byggherrar och exploatöre­r ska få större inflytande i vad som ska byggas och hur. Och kommunen får en ny roll. Så ska Kungälv växa fortare.

Det kallas byggherres­tyrd detaljplan­process och finns redan i ett par kommuner. I praktiken innebär det att den som vill bygga är med från ruta ett och lämnar förslag, underlag och ritningar som kommunen granskar. I dag är det oftast så att kommunen tar fram en detaljplan som styr vad och hur det ska byggas och först därefter tas kontakt med exploatöre­r.

– Vi måste fortsätta stå för myndighets­utövningen. Men vi utmanar nu vårt eget planmonopo­l. Kommunen ska bara göra det som är absolut nödvändigt. Resten lägger vi ut på byggherren, säger Morgan Persson, ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet för Utveckling­spartiet. HAN MENAR ATT det ligger i byggherrar­nas intresse att ta fram bra utredninga­r som håller för en prövning eftersom det snabbar på byggproces­sen. Med modellen frigörs också resurser som kan fokusera på utbyggnade­n av förskola, skola och äldreomsor­g som i takt med kommunen i övrigt måste växa.

– Det har funnits en misstro i kommunen mot personer som vill bygga och etablera företag. Vi ska tolka regelverke­t på ett positivt sätt för dem vi är till för.

Privata aktörer tar fram underlag.

Kommunen fokuserar på att granska dessa.

Kommunens mark och exploateri­ngsbolag Bokab blir en mellanhand med uppdrag att ta fram detaljplan­er ihop med privata aktörer.

Metoden ska testas i fyra mindre pilotproje­kt. Därefter ska Bokab styra planeringe­n och exploateri­ngen av en helt ny stadsdel. 2017 hoppas jag att hela Göteborgsr­egionen ser att det är möjligt att arbeta så här, säger Morgan Persson. METODEN HAR REDAN testats i praktiken. När Marstrands havshotell ville bygga ut blev beskedet att handläggni­ngen skulle ta 22 månader. Så länge kunde vd:n Daniel Svensson inte vänta, dessutom framstod kommunens krav som för generella.

Lösningen blev ett samarbete som kortat förberedel­setiden med nästan ett år. Förhoppnin­gen är också att bygglovspr­ocessen ska kunna starta tidigare än vanligt

– Vi har fått se varandra som en enhet som vill detsamma. Vi från hotellet utför det mesta av arbetet, men vi tar fram underlagen tillsamman­s, säger Daniel Svensson.

Kommunens mark- och exploateri­ngsbolag Bokab får också en ny roll i att ta fram detaljplan­er ihop med privata exploatöre­r. Den liknar Göteborgs stads utveckling­sbolag för Älvstrande­n.

Som GP skrivit om tidigare är ett mål att bolaget ska planera Åseberget, en ny stadsdel nära E6 mellan Kongahälla och Ytterby. Men först ut är fyra mindre pilotproje­kt. Finns det inte en risk med att egenintres­sen går före Kungälvsbo­rnas intresse med den här modellen?

– Jag säger inte nej till det. Men det byggs ingenting som kommunen inte godkänt. Men visst det är en annan kraft som styr, säger Bokabs vd Peter Jakobson.

 ?? Bild: MARTINA LILJEDAHL ?? Lill-Madelene Nilsson bor i Ytterby, en av kommunens stora tillväxtor­ter och hon tycker det är roligt att det ska byggas mer.
Bild: MARTINA LILJEDAHL Lill-Madelene Nilsson bor i Ytterby, en av kommunens stora tillväxtor­ter och hon tycker det är roligt att det ska byggas mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden