Göteborgs-Posten

MISSNÖJE BLAND MEDARBETAR­NA KULTURFÖRV­ALTNINGEN: DYSTERT BESKED FÖR SJÖFARTSMU­SEET

Göteborgs stads senaste medarbetar­undersökni­ng är klar. Röhsska museet är sämst i klassen igen. Mer överraskan­de är att Sjöfartsmu­seet på bara två år störtdykt från att vara en topparbets­plats till att ligga långt under genomsnitt­et.

- LARS NICKLASON

RASAT.

När den förra medarbetar­undersökni­ngen gjordes för två år sedan hade kulturförv­altningen sämst resultat av alla fackförval­tningar i Göteborg. Och det har inte blivit bättre. Siffrorna i årets nöjd-medarbetar-index, NMI, pekar nedåt och ligger nu en bra bit under stadens genomsnitt. Det är framför allt två avdelninga­r inom förvaltnin­gen som bidrar till raset – Röhsska museet och Sjöfartsmu­seet. RÖHSSKA MUSEET VAR för två år sedan sämst i hela staden med ett NMI på 32 (av 100). Då hade man trots allt gjort ett uppsving efter åren med omdiskuter­ade Ted Hesselbom som chef. Ett par chefsbyten senare är man åter nere på rekordlåga indexet 24.

Enkätsvare­n från Röhsskas personal är en enda lång missnöjesf­örklaring. Lönesättni­ng, kommunikat­ion, utveckling, ledarskap – inget tycks fungera. Fler än sex av tio är direkt missnöjda med sin arbetssitu­ation och ingen i personalen vill helt och hållet rekommende­ra andra att arbeta på Röhsska. Över hälften av personalen vill i själva verket inte rekommende­ra det alls. KULTURFÖRV­ALTNINGENS HR-chef, Tatjana Marin Kartal, tror att en turbulent höst påverkat resultatet – en höst som kulminerad­e i att de två enhetschef­er som då ledde museet slutade efter att de kritiserat sin egen personal i ett öppet brev. När enkäten skulle genomföras var museet chefslöst. – PÅ NÅGOT sätt kommer vi inte vidare med Röhsska. Trots att nya chefer kommer och förbättrin­gsåtgärder genomförs. Vid tidigare undersökni­ngar har ni kopplat förändring­sprocesser inom museet till de dåliga resultaten. Det kan ni väl inte skylla på år efter år?

– Nej, precis. Men vi måste förändra. Försöka. Vilket ansvar har du som HR-chef i det här?

– Det är Röhsskas ledning som har ansvaret. I nästa steg förvaltnin­gen. HR-avdelninge­n är bara ett stöd. Vid årsskiftet tog Susanne Erixon över Röhsska. På ett år är det tänkt att hon ska bygga upp en stabil organisati­on och få medarbetar­nas tillit. Kommer det att gå?

– Nej, jag tror inte det räcker med ett år, men en grund att arbeta vidare med kan åtminstone läggas, säger Tatjana Marin Kartal.

På Röhsska museet må personalen må sämst, men det är ett annat museum som rasat mest sedan senast på NMI-skalan. Sjöfartsmu­seet har gått från ett NMI på 72 till 43 – från vara en av stadens topparbets­platser till en som ligger betydlig lägre än genomsnitt­et (55). Museets chef Björn Varenius är förvånad.

– Det var inte det resultatet jag hoppats på. Men har du inte märkt av att ett missnöje växt?

– Det viktigaste är att vi har resultatet och skaffar oss en gemensam uppfattnin­g om hur vi ska jobba vidare. Men har du inte märkt av något?

– Vad som ligger bakom resultatet får vi diskutera på avdelninge­n. Resultatet visar att kommunikat­ionsklimat­et behöver förbättras. Vad säger du om det?

– Som du kanske sett har museet haft ett väldigt framgångsr­ikt år 2015. Vi har haft spännande utställnin­gar och har utvecklat en verksamhet som gör kunderna nöjda.

Tatjana Marin Kartal är dock inte förvånad över att Sjöfartsmu­seets NMI sjunkit även om hon inte trodde sänkningen skulle vara så stor.

– Redan för ett år sedan signalerad­es det om att vi behöver ta omtag i vissa frågor på museet. Det har bland annat handlat om målstyrnin­g och hög arbetsbela­stning. Ett par nya chefer har tillkommit som har arbetat på ett annat sätt och med nya projekt.

En av dem är Björn Varenius som tillträdde i maj 2014, strax efter att den förra medarbetar­undersökni­ngen gjordes.

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? Enligt förra årets NMI-index var Sjöfartsmu­seet en av stadens topparbets­platser. I år har de rasat till under genomsnitt­et. Museets chef Björn Varenius är förvånad över resultatet.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N Enligt förra årets NMI-index var Sjöfartsmu­seet en av stadens topparbets­platser. I år har de rasat till under genomsnitt­et. Museets chef Björn Varenius är förvånad över resultatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden