Göteborgs-Posten

Inre resa mot självinsik­t

Film: Viggo Mortensen som övervintra­d hippie i feelgoodfi­lmen Captain Fantastic.

- MATS JOHNSON

”I den första scenen får vi se familjen jaga hjort beväpnade med knivar i stället för gevär.”

ROAD MOVIE CAPTAIN FANTASTIC Regi: Matt Ross Med: Viggo Mortensen, George McKay, Steve Zahn, Ann Dowd och Frank Langella USA, 2016 (118 min) I Sverige har Matt Ross nya film Captain Fantastic fått underrubri­ken En annorlunda pappa. Så att ingen skall tro att detta är en superhjält­efilm från Marvel.

En annorlunda amerikansk film är Captain Fantastic under alla omständigh­eter. Detta är en typisk filmfestiv­alfilm med ett uttalat antikapita­listiskt budskap. Man kan se filmen som en två timmar lång attack riktad mot konsumtion­ssamhället, men ämnet till trots är filmen i första hand underhålla­nde, och hamnar i feelgoodfa­cket.

DET MESTA KRETSAR kring den mångsidige och karismatis­ke skådespela­ren Viggo Mortensen. Viggo är mest känd för rollen som Aragorn i Sagan om ringen-filmerna, men jag tycker att den 57-årige skådisen gör sig bäst i filmer av det mindre formatet, som David Cronenberg­s A history of violence och för all del även hästfilmen Hidalgo.

Mortensen spelar den intelligen­te, excentrisk­e, övervintra­de hippien och sexbarnspa­ppan Ben. I likhet med verklighet­ens Chris McCandless, som filmen Into the wild handlar om, har Ben valt att säga hejdå till civilisati­onen och flyttat rätt ut i vildmarken, nordvästra USA.

MED MILITÄRISK disciplin och varmt hjärta samtidigt har Ben uppfostrat och utbildat barnen på egen hand. I den första scenen får vi se familjen jaga hjort beväpnade med knivar i stället för gevär. Bens barn kan allt som finns att veta om filosofi, USA:s historia, klassisk musik, vänsterrad­ikala politiker och Noam Chomsky, men har bara vaga begrepp om hur livet ter sig utanför staten Washington­s väldiga skogsområd­en. Regissör Ross målar upp en idyll som stundtals snuddar vid det parodiska, till exempel när det vankas sång och gitarrspel vid lägerelden.

SOM FÖRVÄNTAT utvecklas Captain Fantastic till en regelrätt road movie när pappan och barnen, av skäl som jag inte tänker avslöja, tar plats i en gammal skolbuss för att konfronter­a storstadsl­ivet. Det blir en yttre resa kantad av tragikomis­ka kulturkroc­kar (en kul diskussion om Nike och Adidas sticker ut) och träffsäkra betraktels­er av en nation där medborgarn­a ägnar större delen av sin lediga tid åt shopping, tv-tittande, spel i mobilen och äta skräpmat.

Det blir också en inre resa mot självinsik­t, i synnerhet för äldste sonen Bo (George McKay, som utan problem matchar Mortensen). Bo har börjat fundera på om det inte är en god idé att börja plugga på universite­t i stället för att ha farsan som lärare.

SÅ LÅNGT ÄR Captain Fantastic riktigt bra, men det blir problemati­skt när Ross skall knyta ihop storysäcke­n. Regissören har svårt för att sätta punkt. Filmen får en slagsida åt det sentimenta­la. Krasst uttryckt är de sista trettio minuterna småsega.

 ??  ??
 ?? Bild: CATHY KANAVY ?? HIPPIELIV. Viggo Mortensen spelar sexbarnspa­ppan Ben, som uppfostrat och utbildat sina barn på egen hand i Captain Fantastic.
Bild: CATHY KANAVY HIPPIELIV. Viggo Mortensen spelar sexbarnspa­ppan Ben, som uppfostrat och utbildat sina barn på egen hand i Captain Fantastic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden