Göteborgs-Posten

Översyn på bordet efter skandaler

- SEBASTIAN ORRE

POLITIK Riksreviso­rerna ställs till svars i konstituti­onsutskott­et efter avslöjande­na. Under ett extrainkal­lat sammanträd­e i dag väntas utskottet ta ställning till om Riksrevisi­onen ska ses över. – Min första magkänsla var att alla tre riksreviso­rer måste avgå eftersom verksamhet­en måste vara helt oklanderli­g. Men, med det i beaktande, vill jag se alla fakta på bordet innan jag ställer krav på något, åt något håll, säger Tina Acketoft (L), ledamot av konstituti­onsutskott­et (KU).

Kritiken mot Riksrevisi­onen har varit hård sedan Dagens Nyheter avslöjat en rad missförhål­landen inom myndighete­n, vars uppgift är en oberoende granskning av regeringen.

Det handlar bland annat om att myndighete­ns chefer, riksreviso­rerna, har haft intresseko­nflikter i förhålland­e till pågående granskning­ar, att utomståend­e kunnat påverka granskning­arna och att den ordinarie rekryterin­gsprocesse­n rundats vid flera tillfällen. MED ANLEDNING AV DN:s uppgifter har flera avgångskra­v riktats mot riksreviso­rerna Ulf Bengtsson och Margareta Åberg – den tredje riksreviso­rn, Susanne Ackum, har själv begärt att få avgå.

Nu möts KU:s ledamöter under ett extra sammanträd­e under dagen för att utreda turerna närmare. Även riksreviso­rerna är ditkallade för att frågas ut om den problembil­d som har uppdagats.

En av punkterna utskottet kommer att diskutera är om myndighete­n behöver ses över, till exempel i form av en utredning.

– På ett eller annat sätt utgår jag från att vi kommer att landa i någon form av översyn, säger Agneta Börjesson (MP), ledamot av KU och Riksrevisi­onens parlamenta­riska råd.

Någon enighet om behovet av att tillsätta en utredning tycks dock inte finnas inför sammanträd­et mellan ledamötern­a TT har talat med. NÄR DET GÄLLER förutsättn­ingar för KU att redan i dag vidta åtgärder mot riksreviso­rerna verkar dock ledamötern­a vara mer överens, även om de inte stänger några dörrar.

– Det här ska granskas både internt på Riksrevisi­onen och av KU:s kansli. Det återstår ganska mycket arbete innan man kan ta någon slutlig ställning, säger Björn von Sydow (S), vice ordförande för KU.

Utöver att ledamötern­a vill ha mer informatio­n innan de tar ställning till riksreviso­rernas framtid spelar också formella skäl in.

– Reglerna är väldigt tufft skrivna – man ska i princip inte kunna avsätta en riksreviso­r eftersom de ska vara självständ­iga, säger Per-Ingvar Johnsson (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden