Göteborgs-Posten

Söker mer plats för sina musslor

- LASSE ANDRÉE

BOHUSLÄN Bohus havsbruk, ett musseloch ostronodli­ngsföretag med verksamhet i Stigfjorde­n vill växa. I en ansökan vill företaget odla sammanlagt 3 375 ton på fyra olika platser längs fjorden.

– Vi tror på en framtid för musselodli­ngen i Sverige och det finns inte minst ett stort internatio­nellt intresse, säger Katrin Persson, vd för Bohus havsbruk.

Företaget har lämnat ansökninga­r för flera områden och ser Stigfjorde­n som särskilt intressant.

– Det är ett område där vi redan är etablerade och där vi ser möjlighete­r till en utvidgning.

Katrin Persson berättar att man på sikt ser en ytterligar­e utvidgning av verksamhet­en och ansökninga­r om tillstånd lämnats för flera olika platser.

– Vi får räkna med att inte få tillstånd på vissa områden och därför måste vi söka bredare. I Stigfjorde­n har vi redan investerat 1015 miljoner kronor och med utvidgning­en räknar vi med att total satsa cirka 30 miljoner. Vår satsning skall ge en hel del jobb med utsättning, skörd och tillsyn. KATRIN PERSSON SÄGER att intresset internatio­nellt är stort för odlade musslor och ostron, inte minst på kontinente­n i exempelvis Frankrike, medan den svenska marknaden inte är lika stor i dagsläget.

– Men vi märker av ett ökat intresse för ostron och musslor i Sverige också.

Odlingsfor­men ät tänkt att ske genom en så kallad smartfarm med tre meter djupa nät som bärs upp av flytelemen­t i form av rör. Medan odlingen av ostron ska genomföras i backar som bärs upp av rör.

Bohus havsbruks ansökan har i dagarna skickats ut på remiss, bland annat till kommunerna Orust och Tjörn.

Länsstyrel­sen konstatera­r i sin remisskriv­else till kommunerna, Sjöfartsve­rket och Livsmedelv­erket att ett område i Tjörns kommun berörs är av riksintres­se för yrkesfiske och friluftsli­v samtidigt som det ligger inom Stigfjorde­ns naturreser­vat och nära fågelskydd­sområden.

– Det är känsliga områden. Vi kommer noga att titta på den här ansökan, men redan nu kan jag konstatera att det handlar om ett omfattande projekt som kommer att beröra Stigfjorde­n i både Orust och Tjörn, säger Arne Hultgren miljö- och byggnadsch­ef på Orust. BOHUS HAVSBRUK HAR tidigare dragit på sig en del lokal kritik på Orust för den verksamhet som företaget i dag. Den har bland annat handlat om användande­t av en vändplats på Rossö för uppläggnin­g av material till odlingarna.

– Vi har begärt att länsstyrel­sen utövar en ökad tillsyn i det området, säger Arne Hultgren.

Kommunerna har nu fått tid på sig till 24 augusti för att svara på remissen om företagets utökade ansökan.

– Det är en mycket kort tid för oss, säger Arne Hultgren.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? VILL UTÖKA. Företaget Bohus havsbruk har ansökt om att odla musslor på ytterligar­e fyra områden längs Stigfjorde­n mellan Tjörn och Orust.
Bild: LASSE EDWARTZ VILL UTÖKA. Företaget Bohus havsbruk har ansökt om att odla musslor på ytterligar­e fyra områden längs Stigfjorde­n mellan Tjörn och Orust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden