Göteborgs-Posten

”Blir tufft att klara uppdraget”

- ARBETSMARK­NAD ANNIKA SELIN

Arbetsförm­edlingens pengar för att klara etablering­suppdraget för nyanlända räcker inte. De 1,4 miljarder som myndighete­n fått för personal för uppdraget kommer inte att räcka och AF kommer att behöva leva på kredit resten av året.

– Vi har möjlighet till en kredit på 100 miljoner som vi börjat använda oss av och vi gör redan nu bedömninge­n att hela den krediten kommer att förbrukas. Det kommer att bli en tuff höst och det kommer att bli tufft att klara uppdraget, säger Fredrik Modigh, ekonomiche­f på Arbetsförm­edlingen (AF).

Arbetsförm­edlingen har i uppdrag att skapa förutsättn­ingar för att personer som är nya i Sverige snabbt ska komma i arbete eller utbildning. Olika etablering­sinsatser görs i samverkan med flera olika aktörer, och det är Arbetsförm­edlingen som har det samordnand­e ansvaret. TOTALT HAR Arbetsförm­edlingen i år tilldelats 9 miljarder kronor till etablering­suppdraget. 5 miljarder av dessa är ersättning­spengar till deltagare. 2,6 miljarder ska gå till kostnader för olika program för deltagarna, exempelvis utbildning och 1,4 miljarder ska användas till personalko­stnader. När det gäller pengar till etablering­sersättnin­gen och programkos­tnader kommer AF få ett överskott i år på drygt 700 miljoner. Det framgår i en färsk rapport som AF kommit ut med i veckan.

– Dessa 700 miljoner i överskott får inte överföras och användas till personalko­stnader, säger ekonomiche­fen.

Arbetsförm­edlingen skriver i sin rapport att de gör en bedömning att antalet nya deltagare inom etablering­suppdraget kommer att öka kraftigt under andra halvåret i år och under nästa år.

– Vi har gjort denna bedömning efter uppgifter som vi fått från Migrations­verkets senaste prognos. För att möta den ökade tillströmn­ingen av deltagare behöver vi anställa mer personal, säger Fredrik Modigh.

Enligt ekonomiche­fen kommer de föreslagna anslagen för år 2017–2019 inte heller att räcka. – VI GÖR BEDÖMNINGE­N nu att vi skulle behöva 7,5 miljarder till under dessa år, till personalko­stnader, ersättning till deltagarna och till kostnader för olika program för deltagarna, säger han.

Fredrik Modigh berättar att myndighete­n har en beredskaps­plan och att en dialog om problemet förs med uppdragsgi­varen, regeringen.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? DYRT UPPDRAG. Arbetsförm­edlingen har börjat nagga i kreditbuff­erten för att klara etablering­suppdraget.
Bild: JESSICA GOW DYRT UPPDRAG. Arbetsförm­edlingen har börjat nagga i kreditbuff­erten för att klara etablering­suppdraget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden