Göteborgs-Posten

Han vill skapa digitala städer

- Äta fisk. MAJA LARSSON MÖTER ...

En stad är numera inte bara byggnader, den måste också attrahera människor digitalt, menar Martin Högenberg på ITtjänstbo­laget CGI.

Martin Högenberg jobbade i energibran­schen innan han sadlade om till IT-världen. Nu leder han innovation­sarbetet på ITtjänstbo­laget CGI. Hur definierar du innovation?

– Utforskand­et av idéer som är nya för dig och skapar ett värde för någon. En vanlig definition är att en innovation måste vara ny i hela världen, men i vår globala värld händer det så mycket hela tiden att tillägget för dig är mer relevant. Du driver projekt kring smarta städer. Vad är det?

– Många som håller på med smarta städer har ett för fysiskt perspektiv. En stad är inte en fysisk plats som den var förr, utan i väldigt hög grad digitala och virtuella upplevelse­r. När all informatio­n om en stad blir digitalise­rad finns den i hela världen, och det påverkar människor. När man visar bilder av smarta städer visar man ofta höga hus och glada människor. Men människor springer inte bara omkring i stan – de sitter även hemma och pratar med folk från hela världen. Men staden är ju de facto en fysisk plats – hur menar du att den är digital?

– Om du ska ut och resa börjar du kolla efter informatio­n på nätet. Med Google earth kan du åka runt i hela världen, ja, till och med gå in på museum i New York. I framtiden räcker det inte att bygga fina byggnader, man måste också vara en digital plats för att attrahera människor. Hårddraget kan man säga att människor finns i städer för att kramas. Alla andra aktivitete­r i stan gör vi där eftersom de inte funkar tillräckli­gt bra på nätet. Vi kanske åker till stan för att handla saker. Det är egentligen helt orimligt – sakerna ska transporte­ras dit, ställas i en affär, du ska transporte­ra dig dit och sedan ta hem sakerna. E-handeln har börjat ersätta det beteendet, och då förändras staden. Det låter dystopiskt.

– Nja, handlar det inte mer om att staden blir till för att människor ska mötas? Ett exempel är att det blir mer fik än affärer i stan. Staden får anpassa sig efter de nya förutsättn­ingarna och skapa nya värden. Vad har du för idéer?

– Jag har väldigt många idéer som flyger omkring. Tillsamman­s med en kund har vi börjat jobba på en plattform som har med delningsek­onomi att göra, en plattform som kopplar ihop konsumente­r – alltså de som köper eller önskar något – med producente­r som erbjuder eller uppfyller något. Vad ska ni göra med den?

– Det ska konsumente­rna och producente­rna bestämma. Våra kunder kan tycka det är svårt att förstå – de vill gärna veta vad som ska finnas i den där plattforme­n. Men Youtube sitter inte och bestämmer vilka filmer som ska läggas ut! En tanke jag har är att applicera detta på en stad. Tänk dig att du reser till Barcelona. Vad vill du göra där?

– Då kan du skicka ut det på Barcelonas plattform, och plötsligt kan alla i Barcelona vara producente­r. Någon säger att på söndag klockan tre kan vi laga fisk hemma hos oss. Vad är meningen med det? Att skapa upplevelse­r, men också något annat. Förmodlige­n är det ingen höginkomst­tagare som kommer erbjuda detta. Sådana här plattforma­r riktar sig ofta till folk som är lite utanför i samhället, kanske står utan jobb, har extra tid. Här möjliggör man för en entreprenö­r att erbjuda vad som helst inom lagens gränser. En tonåring fixar en flygtur med en drönare, några andra erbjuder fotbollsma­tch på stranden. Några kineser som kommer till Göteborg vill gå syjunta. Det kan bli en inkomstkäl­la för en syförening, eller ett spännande möte. Städer i dag tampas med att minska klyftorna, och det är precis vad detta gör.

Vad säger städerna?

– Ofta nej, det kan vi inte göra, det finns för många legala problem. Men herregud. Antingen gör städerna detta och skapar värde för massor av människor, eller så gör någon annan det. Jag tycker det vore bra att göra detta med en stad som inte har ett vinstdriva­nde syfte. Men vi skulle kunna göra det med något annat bolag.

Hur är det med Göteborg då, kommer vi se den här plattforme­n snart?

– Det är inget jag kan prata om, men vi har inget commitment med kommunen. Vi har många relationer med Göteborg stad och denna typ av fråga löser man tillsamman­s och med stor ödmjukhet då det utmanar det traditione­lla sättet en stad utvecklas på. Vi försöker få dem att förstå de här sakerna och staden är extremt stor, så det pågår olika projekt överallt som tangerar detta, vilket är positivt. En stad med miljöpåver­kan måste minska resursanvä­ndandet. Man kan tänka sig en plattform likt den jag beskrev tidigare men stoppa in en borrmaskin, så blir exemplet tydligt. Men plattforma­rnas kraft kommer när man inte måste bestämma att det ska vara en borrmaskin. Youtube kan inte säga att Pewdiepie ska lägga upp filmer om det och det.

Men något projekt är ni väl med i?

– Västtrafik har gått ut med en RFI där de frågar om tjänster som ska leverera mobilitet i Göteborg. Någon ska bygga en plattform och kontrakter­a producente­r, som ska leverera ett värde. Exakt vad som ska levereras säger de inte, men vi har lämnat in vårt förslag. Plötsligt kan Västtrafik handla upp människor som transporte­rar paket i kollektivt­rafiken. Då slår de bort benen för DHL och Schenker. Och det är helt okej! För om inte de gör det, kommer någon annan göra detta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden