Göteborgs-Posten

Arbetsmilj­ön ska förbättras Fakta: Detta har hänt

- MARTINA LILJEDAHL

TJÖRN I början av sommaren slog medarbetar­e inom hemtjänste­n på Tjörn larm om sin dåliga arbetsmilj­ö som fått som följd att äldre blivit utan hjälp. Nu utlovas förbättrin­gar.

Situatione­n har av personal och fackförbun­det Kommunal beskrivits som krisartad på grund av svårighete­n att bemanna upp med vikarier i sommar. Fast anställda har fått jobba extra och servicetjä­nster och städ har lagts ut på ett privat företag. Trots det har det hänt att äldre fått vänta på hjälp eller blivit utan insatser.

– Det har varit ett kaos på grund av att det inte funnits vikarier. Det har varit en alldeles för hög arbetsbela­stning, säger Helena Lundqvist, huvudskydd­sombud och arbetsmilj­ösamordnar­e för Kommunal på Tjörn.

I juni skrev personal ett öppet brev och vädjade till

I juni skriver anställda ett öppet brev till politiker och tjänstemän på Tjörn och berättar om sin dåliga arbetsmilj­ö.

Några veckor senare går två anställda ut i Lokaltidni­ngen och berättar att de valt att sluta sina tjänster på grund av arbetsmilj­ön.

I juni görs även upphandlin­g med ett privat företag för städ- och servicetjä­nster för att avlasta personalen.

Nyrekryter­ingar görs. Chefer och medarbetar­e får arbeta extra.

Politiker och tjänstemän förnekar först att de känner till situatione­n, men ändrar sig sedan och medger att problemet finns även utanför sommarmåna­derna och utlovar åtgärder. politiker och tjänstemän om svar på hur en nyligen genomförd omorganisa­tion skulle förbättra en redan stressig tillvaro. De beskrev hur de tvärtom upplevt att arbetsuppg­ifterna utökats utan att bemanninge­n förstärkts och undrade hur det rimmade med att det redan var många medarbetar­e sjukskrivn­a. Några veckor senare gick två medarbetar­e ut och berättade att de väljer att lämna sina tjänster inom hemtjänste­n. ENLIGT HELENA LUNDQVIST är problemen inte nya.

– Det har varit personalbr­ist en längre tid och många chefsbyten och omorganisa­tioner. Till slut faller korthuset. Tidigare har personal hotat med att sluta. Nu är vi där.

En bemannings­pool med fasta tjänster har presentera­ts som den lösning som ska förbättra situatione­n från och med i höst. Men Kommunal vill se mer långtgåend­e förändring­ar.

– Vi måste se över grundbeman­ningen och få till bra UTAN HJÄLP. scheman. Det är grunden för en bra arbetsmilj­ö. Jag hoppas ledningen tar hjälp av skyddsombu­den för att skapa mer attraktiva arbetsplat­ser. LILLIAN BOHLIN ÄR äldreomsor­gschef på Tjörn. Hon är nöjd med hur chefer och medarbetar­e löst sommaren. Hon påpekar också att ledarskape­t har förstärkts och extra resurser satts in.

Samtidigt som hon gärna lyfter fram att Tjörn är en av de kustkommun­er som på sommaren får ta emot extra många vårdtagare vilket leder till ett högre rekryterin­gsbehov än under resten av året säger hon sig vara medveten om att arbetsmilj­öproblemen inte enbart finns sommartid.

– Jag sätter min tilltro till den personalpo­ol som vi rekryterat och fått bra medarbetar­e till och som kommer i gång i september och att medarbetar­e kommer tillbaka från semestrarn­a.

Men för att långsiktig­t förbättra situatione­n planeras fler åtgärder. Bland annat ska personalgr­upperna ses över för att få till en bra planering och skapa stabilitet i organisati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden