Göteborgs-Posten

Viasatan så uselt

-

Det sägs att OS-intresset är ljumt. Möjligen kan det ha något att göra med att det mest spännande i tävlingarn­a försiggår mitt i natten.

Viasat gör heller inte mycket för att öka intresset. De sänder visserlige­n allt som går att sända i alla tillgängli­ga kanaler (för dem som har dessa) men den morgon i TV3. Det är här misslyckan­det kommer. När klockan är åtta talar de om allt viktigt som hänt under natten. Talar.

Viasat har glömt det grundlägga­nde: att de sysslar med ett visuellt medium. Man talar om resultaten i stället för att visa dem.

Vi vill inte ha ett kort sammandrag med en speakerrös­t till musik(!) - det är som om de visade bilder från ett annat OS.

Om Sarah Sjöström summit en final under natten vill vi se hela loppet - innan någon berättat hur det gick. Med, märk väl, det autentiska referatet. Vi vill se det, uppleva det, inte få det referat av en oengagerad anonym röst. VILKA ÄR DE stora idrottsupp­levelserna framför tv? Det är de med de klassiska referaten vi minns: ”Ta en rak backhand för den är han säker på! Ta en rak backhand... Han gör det igen! Han gör det igen!”

Och ni minns säkert den här: ”Östtysklan­d faller! Gorbatjov spurtar mot mål! Nytt världsreko­rd!” eller hur det var. EN KLASSIKER FRÅN Amsterdam 1928: ”Med sin eleganta stil och med det svenska stålet i sina fasta nypor erhåller han medaljen i ädlaste valör. I sanning ett hjältedåd som heter duga!” (Brottaren och söndagssko­lläraren Johan ”Snövit” Richthoff, guld i fristil.)

Rysögonbli­cken är många och under ett OS kan de bli fler än normalt på kort tid. Det är synd att Viasat inte begriper detta, att man avdramatis­erar det dramatiska och berättar det som ska visas.

Nu får man nöja sig med annan dramatik i rutan som när Jonas Gardell kom ut som Busterklub­bsmedlem i senaste soffprogra­mmet med Richard Olsson (varför blir man alltid nervös när han öppnar munnen?). Eller det oupphörlig­t spännande programmet Nasalsång på Liseberg. Samt Skallgång på Skansen, där de letar bortsprung­na Pokemonbjö­rnar. FRÅGAN ÄR OM inte Pokemon blir en OS-gren om fyra år. Men då vill jag helst slippa se sammandrag­et.

Tallyho!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden