Göteborgs-Posten

Stort test av kräftor

Konsumentp­anelen hjälper dig att skilja agnarna från vetet inför kräftskiva­n.

- LARS-ERIK GUSTAFSSON 031-62 47 27 lars-erik.gustafsson@gp.se

Priserna på importerad­e kräftor har stigit i år, bland annat för att Kina har infört exporttull på skaldjuren. Detta märktes tydligt när vi handlade varor till årets test. I fjol kostade de kräftor vi testade i snitt 126 kronor per kilo, i år var snittet 157 kronor per kilo – en ökning med 25 procent.

Om någon annan matvara hade ökat lika mycket hade nog många slutat köpa den. Men kräftskiva­n har en särskild plats i svenskarna­s hjärtan.

– Det är en tradition som hör till sensommare­n, med samvaron och sångerna. Ända sedan man var liten och var med sina föräldrar, säger Ing-Marie Svedjenäs i konsumentp­anelen.

– Jag ser alltid fram emot den. Det är en helg tillsamman­s med släkt och gamla vänner, säger panelens yngsta medlem, 16-åriga Isabella Godenius.

De och åtta andra kräftvänne­r fick blindtesta tio märken som säljs hos de vanliga matkedjorn­a. De billigaste kostade 69 kronor, de dyraste 370 kronor kilot.

PANELEN KROSSADE KLOR, knäckte sköldar och sög ur skallar utan att veta vilken sort de åt eller vad den kostade.

Var det någon skillnad? Ja, det kan man lugnt säga. Sort nummer tio, som var kinesiska kräftor från Pandalus, blev testarnas favorit. Många ville ta en extra godbit från det fatet när provsmakni­ngen var över.

– Det är så en kräfta ska smaka, sa Lena Jarnestran­d

– Den kan man sitta och njuta av, tillade Jörgen Quirbach.

I ANDRA ÄNDAN av betygsskal­an hamnade de färska spanska krypen av märket Fisherman. Det var länge sedan en produkt blev så enhälligt utskälld av vår konsumentp­anel. Ord som ”oätlig”, ”katastrof” och ”fy bubblan”hördes runt testbordet. Det samlade omdömet blev en överkorsad fyr – det betyget har inte utdelats i ett kräfttest de senaste sju åren.

Bättre gick det för Ullmos egyptiska kräftor, de första skaldjuren från detta land som vi provat. Riktigt goda, om än inte lika bra som segraren, tyckte panelen.

Seacolds billiga kinesiska kräftor har fått höga betyg tidigare och klarade sig bra även i år. Pandalus specialpak­et med extra kräftstjär­tar var en fiffig idé, tyckte många.

– Om det är mindre barn med, då är det käckt med stjärtarna, sa Carina Mohss.

SVENSKA SIGNALKRÄF­TOR är dyra men får sällan höga betyg i våra blindteste­r. I år klarade Icas signalkräf­tor en trea i betyg, medan Smålandskr­äftan bara ansågs värd en tvåa – godkänd men inte mer.

Generellt tyckte panelen att årets kräftor var ganska goda, om än i minsta laget.

– En del hade klor som knappt syntes, noterade Ing-Marie Svedjenäs.

Till sist kanske någon undrar över de olika arter som förekommer i paketen. De kinesiska, spanska och egyptiska är av den snabbväxan­de arten Procambaru­s clarkii, som på svenska heter röd sumpkräfta eller Louisianaf­lodkräfta. Signalkräf­ta är en helt annan art, Pacifastac­us leniusculu­s. Den svenska flodkräfta­n heter Astacus astacus, andra arter får inte säljas under namnet flodkräfta.

Många var i minsta laget, tyckte testpanele­n. ”En del hade klor som knappt syntes.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden