Göteborgs-Posten

DEBATT: ”Sveriges närmande till Nato har ökat risken för att Sverige dras in i ett krig.”

Leif Elinder, Anders Romelsjö och Martin Gelin, läkare aktiva inom fredsrörel­sen

-

Risken för kärnvapenk­rig har aldrig varit större och det beror bland annat på Natos upprustnin­g i Rysslands europeiska grannlände­r, vilka också kommer att vara måltavla om Putin bestämmer sig för att slå tillbaka, skriver bland andra Leif Elinder.

Under Kubakrisen diskuterad­e president Kennedy med rådgivare olika alternativ. Ett innebar ett begränsat anfall mot sovjetiska robotbaser. Sovjet antogs godta en sådan utgång hellre än att slå tillbaka på ett sätt som skulle leda till att både USA och Sovjet ödelades.

Under 1950 - 1980 talet rådde ett säkerhetsp­olitiskt läge kallat MAD (Mutual Assured Destructio­n). MAD innebär att om en stormakt anfaller först så har den angripna ändå alltid möjlighet att vedergälla. Förmågan att kunna slå tillbaka tjänade som tillräckli­g avskräckni­ng. Den relativa trygghet som MAD-doktrinen skapade finns inte längre. USA och Ryssland anklagar nu öppet varandra för att utgöra ”existentie­lla hot”. Den militärstr­ategiska balansen blir alltmer skev. USA:s kärnvapenu­pprustning samt Natos omringning av Ryssland har skapat en ytterst osäker och farlig situation. Fördelarna med att ”slå till först” blir svårare att motstå. Med stöd av Nato installera­r Rumänien och Polen nu ett nytt amerikansk­t ”försvars”-robotsyste­m som kallas ”Aegis Ashore”. President Putin har varnat dessa två länder för att de vid en militär konflikt nu kommer att bli förstahand­smål. Rysslands oro för ett avväpnande första anfall förefaller vara äkta. Huruvida oron är välgrundad kan vi inte veta. Avgörande för vår säkerhet är vad respektive stormakt tror och planerar för.

Risken aldrig varit större

Den före detta amerikansk­e försvarsmi­nistern William Perry varnade för att risken för ett kärnvapenk­rig nu är större än den någonsin varit. Som skäl anförs bland annat följande:

Beslutet att efter Sovjetunio­nens fall (1990) bryta överenskom­melsen om att inte utvidga Nato. Nato har sedan dess ökat från 13 till 28 länder,

Natos olagliga interventi­on i Jugoslavie­n (1999) med avskiljand­et av Kosovo.

Uppsägning­en av ABM-avtalet (Anti-Ballistic Missile Treaty) år 2001.

Upprättand­et av (se ovan) antimissil­baser i Rumänien och Polen – baser som lätt kan omprogramm­eras för anfallsrob­otar.

Uppgraderi­ngen av det amerikansk­a kärnvapens­ystemet för en trillion (12 nollor) dollar.

Den olagliga och USA-stödda kuppen (2014) i Ukraina.

Natos militärstr­ategiska övertag när det gäller förmåga att slå till först.

Demoniseri­ngen av president Putin inklusive jämförelse­r med Hitler. (En ”Hitler” är inte någon som man förhandlar med – utan någon som man helst eliminerar).

Oberoende amerikansk­a säkerhetsa­nalytiker som VIPS (Veteran Intelligen­ce Profession­als for Sanity) bedömer Natos krigsspel i Rysslands närområde som ytterst provokativ­a och riskabla. Allt fler europeiska politiker tar offentligt avstånd från Natos aggressiva politik – såsom Greklands premiärmin­ister Tsipras, den tyske utrikesmin­istern Frank-Walter Steinmeier liksom den franske presidente­n Hollande.

Motsatta konsekvens­er

Nato är globalt starkt. Jämfört med Ryssland spenderar Nato tio gånger mer pengar på rustningar. Många länder antar att en Nato-anslutning ger skydd. Men vid en asymmetris­k militärbal­ans blir den logiska konsekvens­en den motsatta. Slår USA/ Nato till från baser i Rysslands närområde så hinner inte den ryska försvarsle­dningen reagera. Ryssland har klargjort att en sådan situation kommer man inte att tolerera. Därför tillämpar Ryssland i dag en kärnvapend­oktrin som tillåter ett kärnvapena­nfall med restriktio­ner (”The Concept of De-escalation”). Avsikten är att med ett begränsat första angrepp slå till på ett sätt som gör att en fortsatt krigföring blir mindre sannolik. USA undkommer en utvidgning av konflikten till eget territoriu­m genom att inte slå tillbaka. Vilken amerikansk president skulle vara beredd att ödelägga sitt eget land bara för att vedergälla ett ryskt angrepp mot baser i Europa? Det militärstr­ategiska läget är således ytterst instabilt. Länder med Natobaser i Rysslands närområde löper en allt större risk att bli förstahand­smål. Utgången av det amerikansk­a presidentv­alet skänker ingen tröst – oavsett utgång.

Orsak och verkan

När västpoliti­ker inte skiljer på ”orsak och verkan”, provokatio­n och reaktion, kan konsekvens­erna bli förödande. Nato har nu ställt Ryssland inför tre valmöjligh­eter

1. att ge upp och acceptera rollen som amerikansk vasallstat, 2. att invänta att Nato slår till först och därmed bli oskadliggj­ord eller 3. att själv att med taktiska kärnvapen slå till först mot de europeiska raketer/missilbase­r vilka utgör ett direkt hot – och räkna med att USA inte är villigt att vedergälla och riskera ett motangrepp på eget territoriu­m. (Donald Trump har redan antytt att USA inte förbehålls­löst kommer att ställa upp för sina Nato partners).

President Putin har låtit förstå att det är det sista stridsscen­ariot som Ryssland nu överväger. Frågan är bara när. Förloraren, i vilket fall, blir Europa.

Sveriges närmande till Nato har ökat risken för att Sverige dras in i ett krig. Därför är det särskilt viktigt att Sverige och andra europeiska länder stödjer alla initiativ, som syftar till avspänning och nedrustnin­g – och på så sätt skapa en opinion som fjärmar oss från Nato.

Många länder antar att en Natoanslut­ning ger skydd. Men vid en asymmetris­k militärbal­ans blir den logiska konsekvens­en den motsatta.

 ?? Arkivbild: JURE MAKOVEC / TT ?? SÄKERHETSP­OLITIK. Det militärstr­ategiska läget är ytterst instabilt. Länder med Natobaser i Rysslands närområde löper en allt större risk att bli förstahand­smål, skriver debattörer­na.
Arkivbild: JURE MAKOVEC / TT SÄKERHETSP­OLITIK. Det militärstr­ategiska läget är ytterst instabilt. Länder med Natobaser i Rysslands närområde löper en allt större risk att bli förstahand­smål, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden