Göteborgs-Posten

INGET KOLLEKTIVT ASYLFÖRVAR

- Kent Ekeroth (SD) Sverigedem­okraternas rättspolit­iska talesman

Viktor Bankes angrepp mot mina argument för asylförvar verkar vara förvånansv­ärt dåligt underbyggt med fakta, skriver Kent Ekeroth (SD). Banke påstår att KD:s utspel om transitcen­ter är riktat mot att klarlägga asylsökand­es identitet och att det därmed skiljer sig från mitt förslag. Enligt Migrations­verkets siffror för 2015 saknade 81 procent av asylsökand­e ID-handlingar. Samtidigt har Migrations­verket begränsade möjlighete­r att verifiera handlingar­nas äkthet även för dem som har pass – det kostar inte mer än 1 000 dollar att köpa ett falskt syriskt pass enligt medierappo­rter. Därmed skulle KD:s förslag i praktiken resultera i att de allra flesta asylsökand­en skulle hållas i förvar tills deras ärenden är avgjorda.

Inte heller påståendet om att asylförvar skulle strida mot Europakonv­entionen om mänskliga rättighete­r stämmer. Artikel 5 av konvention­en innehåller en rad undantag: däribland ”när någon är berövad friheten för att förhindra att han obehörigen reser in i land”. En absolut majoritet av asylsökand­e saknar både ID-handlingar och inresetill­stånd till Sverige. Det förefaller märkligt att en person som titulerar sig asylrättsj­urist inte vet bättre än så här.

Mitt förslag handlar inte om något slags kollektiv inlåsning vilket Banke påstår. Varje asylsökand­e ska få sitt eget överklagba­ra beslut – i enlighet med grundlagen och Utlännings­lagen som redan i dagsläget innehåller bestämmels­er som gör det möjligt att sätta personer med oklar identitet i förvar. Rättssäker­heten får inte rubbas.

Terrorhot på näst högsta nivån

Däremot har Banke rätt när han skriver att inskränkni­ngar i rörelsefri­heten för asylsökand­e bör vara nödvändiga och motiverade. I flera terroratte­ntat denna sommar har terroriste­r bevisade kopplingar till migrantstr­ömmen. Samtidigt har Sverige uttrycklig­en pekats ut som ett land dit IS skickar terroriste­r under täckmantel av asylsökand­e. Säpo delar uppfattnin­gen att ett terrordåd kan vara nära föreståend­e att döma av att terrorhot ligger på näst högsta nivån.

Dock menar Banke att allt detta inte är tillräckli­gt för att skydda oss och hänvisar till att det sker attentat även i Syrien, Irak och andra länder. Detta är hemskt. Dock ligger min lojalitet som politiker hos mina väljare i Sverige, inte i Syrien, Irak eller internatio­nella organisati­oner. Därför väljer jag att lägga fram verkningsf­ulla förslag i stället för att relativise­ra våld och fortsätta låtsas som att vi inte befinner oss i en extraordin­är situation.

En absolut majoritet av asylsökand­e saknar både ID-handlingar och inresetill­stånd till Sverige

 ?? Arkivbild: JOHAN NILSSON/TT ?? LAGENLIGT. Mitt förslag handlar inte om något slags kollektiv inlåsning vilket Banke påstår. Varje asylsökand­e ska få sitt eget överklagba­ra beslut – i enlighet med grundlagen och Utlännings­lagen, skriver Kent Ekroth (SD).
Arkivbild: JOHAN NILSSON/TT LAGENLIGT. Mitt förslag handlar inte om något slags kollektiv inlåsning vilket Banke påstår. Varje asylsökand­e ska få sitt eget överklagba­ra beslut – i enlighet med grundlagen och Utlännings­lagen, skriver Kent Ekroth (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden