Göteborgs-Posten

Halvtomma OSläktare – men en helhjärtad publik

-

När det är olympisk final borde läktarna alltid var proppfulla. Så är det inte här, inte ens på de riktigt stora evenemange­n. Det är synd, för en bättre publik än den brasilians­ka har jag aldrig upplevt.

Alla som är här noterar det uppenbara: Läktarna gapar i många fall halvtomma, och i vissa fall inte ens det. Orsakerna är flera; internatio­nella gäster kan ha skrämts bort av larm om zika och kriminalit­et, medan det för brasiliana­rna och stadens ”cariocas” finns andra orsaker att stanna hemma. Som avstånden, till exempel. Rio är en jättestad och arenorna ligger utspridda över ett stort område. Och den olympiska parken – där man ju samlat ett antal av arenorna – ligger i ett område dit Rio-borna sällan beger sig. Och dit det tar tid att komma.

JAG BOR SJÄLV vid Copacabana och bussen till den olympiska parken tar drygt en timme. Då åker vi ändå i en ”olympic lane” det vill säga en fil reserverad för OS-deltagare, funktionär­er och media.

Sedan är det såklart biljettpri­serna. De varierar kraftigt mellan olika evenemang, men Brasilien är ett land som håller på att fullständi­gt trasas sönder av en total ekonomisk härdsmälta, och då är kanske inte livesport det första man lägger pengar på.

En annan sak som irriterat OSbesökarn­a är säkerhetsk­ontrollern­a. Flera har rapportera­t om hur timslånga köer gjort att de missat just sin favoritgre­n för att i stället stå och trängas vid en röntgenmas­kin av flygplats-typ.

SAMMANTAGE­T HAR ALLTSÅ allt detta lett till att även den gren som jag i skrivande stund bevittnar, mångkamps-finalen i gymnastik – av många ansedd som en av OS riktiga höjdpunkte­r – inte lyckas fylla mer än omkring hälften av stolarna.

Trist, såklart. Och det är svårt att skylla på brassarna med tanke på omständigh­eterna. Dessutom gör de som faktiskt är här vad de kan för att höja temperatur­en – och de lyckas verkligen.

Invigninge­n till exempel. Vad tror ni hade hänt om en svensk konferenci­er uppmanade sin publik att spontandan­sa lite? Inte mycket. Men på Maracana bevittnade jag tiotusenta­ls människor hämningslö­st ge sig hän – och de var inte ens berusade, vilket möjligen hade krävts i Sverige?

Eller när jag såg Brasilien spela handboll mot Slovenien. Varje mål, varje räddning innebar ett jättevrål från läktarna, och efter matchen – som Brasilien förlorade – hyllade man sitt hemmalag med stående ovationer och allsång.

ÄNNU MER GALET var det när en brasilians­k simmare, jag minns inte vem nu, knep den åttonde och sista finalplats­en häromdagen. Läktaren kokade av hejaramsor som om det vore ett laddat fotbollsde­rby som pågick. Alltså: Tack, kära Rio-publik, ni gör verkligen vad ni kan. Men jag önskar att ni varit lite fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden