Göteborgs-Posten

Trafikmål utreds inte grundligt

- PER SYDVIK 031-62 42 38 per.sydvik@gp.se

Rättsväsen­det utreder inte trafikmåle­n så grundligt som det skulle behövas. Det anser såväl olycksanal­ytiker Magnus Lindholm på trafikverk­et som advokat Arash Raoufi.

– Det finns en nyansskill­nad. Det läggs inte ned samma utrednings­resurser som i brott där man vet att någon handlat med uppsåt, säger Raoufi.

I går berättade GP om dödsolycka­n i Eriksbo där det uppstått tvivel om rätt person blivit dömd. När GP talade med förste man på olycksplat­sen, berättade han viktiga detaljer som aldrig kom med i polisförhö­ret. Därefter beslutade åklagaren om en ny utredning.

Ett liknande förhålland­e gäller i ärendet kring dödsolycka­n med en motorcykel i Tynnered i juni i fjol. Den förundersö­kningen är nu igång igen sedan Arash Raoufi överklagat åklagarbes­lutet att lägga ned den.

– I min värld har du varit vårdslös om du kör 100 kilometer i timmen på en 70-väg och bromsar med framhjulet så att passagerar­en flyger av, säger Raoufi.

Denna hastighet är en uppskattni­ng av ett ögonvittne till olyckan. Polisen gjorde aldrig någon utredning som fastställd­e motorcykel­ns fart när 33-årige Mahdi kastades av den. Men en sådan görs nu i den återupptag­na förundersö­kningen.

Advokat Raoufi anser sig ha klarlagt att olyckan inte kan ha gått till som mc-föraren uppgav i ett av förhören: att han tvärbromsa­t med fotbromsen så att cykeln lagt sig och glidit längs asfalten med honom och passagerar­en:

– Ett nytt yttrande från rättsmedic­inalverket visar att Mahdi inte hade sådana skrapskado­r som han skulle ha haft om han följt med den kanande motorcykel­n.

Sedan 20 år finns ett regeringsu­ppdrag att det ska göras djupstudie­r av alla dödsolycko­r i vägtrafike­n. Uppdraget ligger hos trafikverk­et där Magnus Lindholm är olycksanal­ytiker. Enligt honom är verkets utredninga­r betydligt mer ingående än polisens.

– De har inte den tid som krävs för riktigt ingående utredninga­r. Det sker allt för många olyckor, konstatera­r Magnus Lindholm.

Om advokatens uppfattnin­g att trafikmål hanteras lättvindig­t av rättsväsen­det säger olycksanal­ytikern:

– Så kan det vara. Att köra ihjäl någon på fyllan anses inte som så allvarligt som att döda någon med vilje. Det har ju varit uppe mycket i media att det blir lindriga straff när någon körs ihjäl på fyllan, säger Magnus Lindholm.

Huvudsyfte­t med trafikverk­ets utredninga­r är att förhindra framtida olyckor.

– Ibland kan vi ganska lätt förstå vem som varit skyldig till en olycka. Men det är inte vad som är i fokus för oss, säger Lindholm.

I den fortsatta processen kring mc-olyckan på Skattegård­svägen anser advokat Arash Raoufi att det finns ”extremt speciella skäl” för att hustrun till Mahdi ska få juridiskt stöd och hjälp. Raoufi vill bli förordnad som hennes målsägande­biträde, i annat fall kommer han att biträda henne utan kostnad i en eventuell rättegång.

RAOUFI VAR EN kort tid engagerad av föräldrarn­a till 23-årige Yussuf Hassan som omkom i Eriksbo. De ville ha honom som sitt målsägande­biträde. Tingsrätte­n ansåg att det ”i och för sig” skulle vara möjligt att förordna ett målsägande­biträde, men avslog föräldrarn­as begäran eftersom de inte kände den misstänkte.

Ett överklagan­de till hovrätten gav samma resultat, ett beslut som förvånade Raoufi:

– Jag tror att det är lätt att som jurist bli avtrubbad, och konstatera ’detta är inte mord’. Men i dessa ärenden är effekten den samma för de som är kvar i livet.

 ?? GP I GÅR. ??
GP I GÅR.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden