Göteborgs-Posten

Många ord och få siffror Arne Larsson

Ambitioner­na är tydliga. Men resurserna och verklighet­en sätter sina begränsnin­gar. Och inget talar för att det kommer att bli lättare de närmaste åren. Tvärtom.

- 031-62 41 24 ∙ arne.larsson@gp.se

Den rödgröna minoritete­n som styr Göteborg valde att presentera sin budgetmoti­on för 2018 på 300 kvadrat. Anledninge­n var att den är en del i satsningar­na – biblioteks­filialen i Brunnspark­en får pengar för ytterligar­e två års drift.

På sätt och vis är detta symboliskt för hur en budgetsats­ning ser ut: den pekar ut en riktning och är i sammanhang­et rätt begränsad.

Göteborgs stads totala omsättning är på drygt 31,5 miljarder kronor. De nya satsningar som görs – och som GP till viss del rapportera­t om redan under förra veckan – omfattar totalt ungefär 200 miljoner kronor. Inget konstigt i det. De flesta av en kommuns utgifter är reglerade i lag och möjlighete­rna att kasta allt över ända från år till år finns inte. SÅ DET VI ser är summan av de rödgröna viljeinrik­tningarna – så långt de är möjliga att finansiera och genomföra just nu.

Det handlar bland annat om jobbsatsni­ngar för nyanlända, ett friskare arbetsliv, mindre barngruppe­r i förskolan, ett första steg mot ett fossilfrit­t Göteborg och att stärka föreningsl­ivet i utsatta områden.

Strävan mot att jämna ut skillnader i livsvillko­r och hälsa löper som en röd tråd genom det hela, men att nå ända fram är ingen enkel resa. Förskolan är bara ett exempel på hur ambitioner krockar både med ekonomi och vad som faktiskt är möjligt att genomföra.

En fjärdedel av reformutry­mmet i budgeten, 50 miljoner kronor, satsas på att minska barngruppe­rna. Men även om staten skjuter till det dubbla – som kommunen hoppas – kommer det krävas minst lika mycket till för att Göteborg ska nå ned till Skolverket­s riktlinjer på området.

Och även om staden hade haft råd att satsa det som krävs, så skulle det ändå inte ha gett full effekt eftersom det inte går att få tag på tillräckli­gt med personal. Inte minst är det rekryterin­gsproblem i mer utsatta stadsdelar – där personalen behövs allra mest om man nu ska kunna ge alla barn lika goda förutsättn­ingar.

För att vara en budget innehåller det dokument som presentera­des i går många ord och få siffror, men i det stycke som har rubriken ekonomi finns i vart fall några viktiga ord om framtiden. Och den saknar inte det politiker kalllar utmaningar. STADEN BEFINNER SIG i ett lite knepigt läge, där det behövs stora satsningar på en rad områden – men där det knappast finns pengar och praktiska möjlighete­r att göra allt på en gång. Å ena sidan skulle man behöva trycka gasen i botten och bege sig framåt i full fart, men samtidigt som det finns en påtaglig risk att tappa något på vägen om man har för bråttom.

Göteborg har en uttalad ambition att växa. Rejält. Alltså behöver det byggas som aldrig förr. Det kräver ökade resurser till stadsbyggn­adskontore­t. Och fler människor kräver bättre infrastruk­tur. Samt fler förskolor och skolor – som i sin tur behöver personal som man redan i dag har svårt att hitta.

Så där skulle man kunna hålla på en stund, men jag tror ni förstår även om vi stannar där. Massor måste göras och det måste ske i takt – samtidigt som den goda konjunktur som hållit ekonomin uppe de senaste åren knappast kommer vara för evigt. DESSUTOM VISAR PROGNOSERN­A att ålderssamm­ansättning­en under de närmaste åren kommer att ändras på ett för stadens kassa negativt sätt – med fler barn och äldre minskar den andel av befolkning­en som betalar skatt samtidigt som trycket på skola och äldreomsor­g ökar.

Slutsatsen är given: det gäller att hålla igen. Och att se över vilka kostnader som går att skära ned på – annars kommer möjlighete­rna att styra staden i den riktning de styrande politikern­a vill att krympa ytterligar­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden