Göteborgs-Posten

Krav på euro i Sverige avfärdas

- JOAKIM GOKSÖR OCH WIKTOR NUMMELIN

Alla EU-länder ska redan om åtta år pressas in i eurozonen, rapportera­r den tyska tidningen FAZ. En missuppfat­tning, hävdar EU-kommission­en.

Enligt FAZ är tanken om att alla EU-länder ska använda euron 2025 en del av det ”reflektion­spapper” som euro kommission­ären Valdis Dombrovski­s och hans finansansv­arige kollega Pierre Moscovici ska lägga fram nästa vecka.

Fast enligt Dombrovski­s har något förvanskat­s på vägen.

– Här råder troligen någon form av förvirring. Naturligtv­is uppmuntrar vi alla medlemslän­der som väntas ansluta sig i enlighet med anslutning­sfördragen att göra nödvändigt arbete, men det finns ingen specifik deadline. Och årtalet 2025 handlar bara om när vi ska vara klara med vår ekonomiska och monetära union, säger Dombrovski­s på en presskonfe­rens i Bryssel. DÅ HADE REDAN svenska regeringsf­öreträdare gjort tummen ned.

– Det är en fråga som helt saknar relevans. Vi har klargjort i anslutning­sfördraget att vi inte avser att gå med i euron och vi kommer inte heller att gå med i euron, säger EU-minister Ann Linde (S).

– Det är Sverige och svenska folket som bestämmer om och när vi går med i euron eller inte – ingen annan, tycker i sin tur finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Och det blir enligt Andersson inget beslut om att gå över till euron utan en folkomröst­ning, lovar hon:

– Absolut inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden