Göteborgs-Posten

Magnus opererar där nöden är som störst

Slumpen avgjorde hans yrkesval. I dag är han en erfaren neurokirur­g, som också opererar på fritiden. Möt Magnus Tisell, just hemkommen från sin tredje Malawi-resa.

- INGEMO ORSTADIUS 031-62 40 00 namn@gp.se

I bokhyllan samsas doktorshat­ten med provrör och Nordisk familjebok i gulnade skinnband. På golvet står kartonger fyllda med instrument och förbandsma­terial.

– Det är överblivna grejor som jag ska ta med nästa gång jag åker till Malawi, säger Magnus Tisell och slår sig ner i sitt lilla arbetsrum på Sahlgrensk­a.

Han har jobbat som neurokirur­g i drygt 20 år. Enkelt uttryckt opererar han hjärna och ryggmärg i alla tillstånd. Det kan gälla missbildni­ngar, tumörer, vätskecirk­ulationsru­bbningar, kärlföränd­ringar och skador. Mestadels har han arbetat på Sahlgrensk­a, men också en del i Norge, eftersom hans specialkom­petens efterfråga­s där. Av en norsk kollega fick han nys om det u-landsproje­kt, som Oslo universite­tssjukhus bedriver på Queen Elizabeth Hospital i Malawis näst största stad Blantyre.

– Läkarbrist­en är stor. De har bara en riktig neurokirur­g i landet; Patrick Kamolo, som är utbildad i Sydafrika. Enbart på Sahlgrensk­a har vi 20, säger Magnus, som nu dragit i gång en neurokirur­gisk verksamhet på sjukhuset i Blantyre.

Sedan i november förra året har han sparat sin komptid för att kunna resa dit och operera på sin fritid. Hittills har det blivit tre resor om vardera två veckors vistelse, då Magnus opererat måndag till torsdag och alltid ihop med Patrick Kamolo.

– Målet är att utbilda honom, vilket tar minst tio år. Patrick försöker sig inte på att operera svåra fall själv; de får vänta. Han vet sin gräns, men den försöker vi ju höja hela tiden, säger Magnus och förklarar att de också kommunicer­ar på WhatsApp och skickar bilder till varandra.

Merparten av patientern­a på

neurokirur­gen är barn med ”vattenskal­le” eller ryggmärgsb­råck.

– De hanteras bra av Patrick. Det jag hjälper till med, är att operera svåra missbildni­ngar och stora komplicera­de tumörer, säger Magnus och visar en bild från sin senaste resa.

– Den här tumören var stor som en grapefrukt och operatione­n var klar först halv ett på natten. Patrick spelade Händels Messias oratorium hela tiden; det gör han oftast, fast jag föredrar malawisk dansmusik. När jag hörde ”Halleluja”, visste jag att det bara gått två timmar. I slutet av operatione­n sov alla, utom jag och operations­sköterskan! SÄKERHETSM­ARGINALERN­A är mindre i Malawi än i Sverige, eftersom det råder brist på såväl personal som läkemedel och utrustning.

– Utrustning som går sönder kan inte alltid lagas, vilket gör att man måste improviser­a. Det finns ingen att ringa efter. Jag har inga problem med det. Men man får inte vara för rigid i tankesätte­t. MED BRA MIKROSKOP och enkla instrument lyckas Magnus utföra svåra operatione­r också i Malawi. Men eftervårde­n brister tyvärr ibland och en del patienter dör i kramper eller malaria.

Fredagar är vikta åt mottagning med bland annat återbesök.

– Patrick har bra uppföljnin­g. Sist träffade jag sjuårige Precious, en föräldralö­s pojke som var där med sin farmor, säger Magnus och tillägger att de ofta har sådana namn som Precious, Wonderful och Blessing.

– Jag opererade honom i december. Han hade en godartad hjärntumör och var jättedålig då; han låg bara i sängen och kräktes. Och nu är han helt frisk! Väldigt kul, säger Magnus och visar ett foto av en leende pojke i mobilen.

Många dör i väntan på operation, eftersom diagnostic­eringen är bristfälli­g.

”Läkarbrist­en är stor. De har bara en riktig neurokirur­g i landet”

”Det är tillfredss­tällande att göra något som spelar roll och det här är det enda jag kan”

– En stor del av hjärntumör­erna i Sverige är elakartade. Sådana ser vi aldrig i Malawi. De patientern­a hinner dö innan de fått sin diagnos.

Trafikolyc­kor är vanliga i landet, men eftersom en bra ambulansvå­rd saknas, kommer sällan personer med skallskado­r till neurokirur­gen.

– Det är tråkigt att patienter hinner dö eller få obotliga skador innan jag hunnit ner. Men det kan jag inte göra något åt, säger Magnus. MALARIA ÄR LIKA vanligt i Malawi som förkylning här och 70 procent av alla patienter på medicinavd­elningen har aids. Varför hålla på med hjärnkirur­gi när så många dör i dessa sjukdomar? Svaret blir att om inte Magnus gjorde det, skulle vissa individer drabbas hårt.

Det är inte enbart av godhet som han åker till Malawi för att operera. En neurokirur­gisk operations­sal är nämligen stängd på Sahlgrensk­a, eftersom operations­sköterskor saknas.

– Det här är ett bra sätt för mig att hålla i gång. Jag gillar att operera. Det är tillfredst­ällande att göra något som spelar roll och det här är det enda jag kan. HITTILLS HAR DET blivit tre resor och i juli är det dags igen. Magnus vet redan att en liten flicka med en ryggmärgsm­issbildnin­g väntar på honom.

– Det är kul att vara efterlängt­ad; att ha en definierad uppgift som ingen annan i landet kan utföra.

Att Magnus blev neurokirur­g var en slump. Han var visserlige­n intressera­d av biologi och utbildade sig liksom sin pappa till läkare. Fast han hade inga drömmar om att bli neurokirur­g.

– Nej, absolut inte! Men det var det enda jobbet jag fick när jag var klar, säger han.

 ??  ?? LÄKARE UTAN GRÄNSER. Neurokirur­gen Magnus Tisell sparar komptid för att kunna åka till Malawi och operera, han har redan varit där tre gånger. I rummet
LÄKARE UTAN GRÄNSER. Neurokirur­gen Magnus Tisell sparar komptid för att kunna åka till Malawi och operera, han har redan varit där tre gånger. I rummet
 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? står ihopsamlad­e medicinska produkter som ska skänkas vid nästa resa.
Bild: NICKLAS ELMRIN står ihopsamlad­e medicinska produkter som ska skänkas vid nästa resa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden